Sociedad

Inseguretat a les biblioteques de Barcelona

Demanen incorporar vigilants de seguretat per combatre situacions violentes que viuen periòdicament

Interior de la Biblioteca Montserrat Abelló al barri de Sants / Ajuntament de Barcelona

Barcelona

Les biblioteques de Barcelona demanen incorporar vigilants de seguretat i educadors per combatre situacions violentes que viuen periòdicament: agressions, robatoris, tràfic de drogues, insults o intimidació.

El cas més greu es va produir fa un mes a la biblioteca Montserrat Abelló, al barri de les Corts. Un usuari va treure un martell de la motxilla i li va clavar al cap d'un altre home, sense motiu aparent. "Vam trucar als Mossos però no sabíem què fer. Ens mirava amb cara d'odi", assegura una de les treballadores, que no vol donar el nom per por a represàlies del consorci. "És qüestió de temps que passi alguna cosa més greu", afegeix la Susanna, una companya de la recepció.

La recepta per acabar amb aquestes agressions passa, segons el comitè d'empresa per posar vigilants de seguretat als centres, crear un protocol d'actuacions i contractar educadors socials capaços de tractar persones vulnerables o agressives.

"T'aixequen el to de veu, comences a sentir-te cada cop més intimidat perquè Interent no funciona i tu tens la culpa. No saps què fer ni com reaccionarà l'altra persona perquè no som psicòlegs, som bibliotecaris", relata la Susanna, darrere del taulell d'informació.

"Te voy a matar"

És la mateixa sensació d'impotència que sent la Cristina, treballadora de la biblioteca Vapor vell, a Sants, víctima fa unes setmanes d'una agressió. Un sense sostre que era usuari habitual del centre va entrar empenyent un carro de la compra amb roba i brossa. Ell va dir-li que no podia deixar el carro dins la biblioteca i ell s'hi va confrontar: "Em va arrencar la centraleta i vaig quedar desconnectada de tots els meus companys, perquè estic sola a la planta baixa", explica la Cristina.

"Després va començar a llençar tots els ordinadors cap a mi, mentre em perseguia i cridava 'te voy a matar'. Tenia por i no tenia escapatòria, així que vaig tancar-me a un armari fins que van arribar els meus companys". La direcció del centre assegura que l'home va robar una tauleta i les claus del centre. Com que les càmeres no funcionaven, no van tenir forma de demostrar l'incident.

No es pot expulsar a una persona més d'una setmana

La normativa no permet expulsar una persona més d'una setmana ni incloure comentaris sobre aquest tipus d'episodis a la base de dades per advertir a altres centres. Per això els bibliotecaris demanen la presència de personal de seguretat permanent. Actualment només tres centres tenen guardes i només durant la tarda: són les biblioteques de Sant Pau, d'Horta i Jaume Fuster.

Des del comitè d'empresa, però, la delegada de Salut, Helena Vilardell coincideix amb el personal de la majoria de centres que a més de reforçar la seguretat cal incorporar perfils professionals de treballadors socials i educadors, preparats per treballar amb persones vulnerables, drogaddictes, sense sostres o persones agressives que entren a la biblioteca.

"Hi ha una idealització de la biblioteca pública com un lloc tranquil i segura, que també és cert, però amb tantes hores d'obertura de vegades hi ha grans o petits conflictes", assegura Vilardell. "Les biblioteques atenem problemes que són problemes de ciutat. Com a la ciutat no estan resolts es deriven a la biblioteca, que en principi no és qui se n'hauria de fer càrrec", sentencia Vilardell.

Demanden educadors socials

La majoria de treballadors coincideixen en què es necessiten educadors socials perquè ells no saben com actuar. La directora de la biblioteca de Nou Barris, Anna Cabré considera que persones amb aquest perfil professional poden ajudar a la convivència quan se senten intimidats i sense autoritat. Un d'aquests moments és l'hora de tancament de la biblioteca, quan segons Cabré, molts es neguen a marxar. "L'altre dia un usuari va escopir a la treballadora que l'atenia", assegura la mateixa directora.

Robatoris de mòbils, ordinadors o carteres en èpoques d'exàmens

Les bibliotecàries asseguren que els robatoris són diaris, sobretot en època d'exàmens. "Cada dia es roben mòbils, ordinadors o carteres, però no hi podem fer res. Són autèntics professionals", explica l'Anna Mata, bibliotecària a Vapor Vell. Un centre on també es troben diàriament amb problemes relacionats amb el tràfic de drogues.

"Ve molta gent que aprofita el lavabo per punxar-se i l'altre dia la companya de la neteja es va punxar amb una xeringa mentre recollia", afegeix la Cristina. Segons el comitè d'empresa a les biblioteques del centre i del Raval és habitual la venda de drogues.

L'Ajuntament admet la situació

L'Ajuntament admet aquests casos i els vincula a la situació d'inseguretat de la ciutat. El gerent del consorci, Ramon Bosch, assegura que si a Barcelona han augmentat els episodis de violència, també ha augmentat en llocs públics com les biblioteques però descarta que la solució passi per posar seguretat a tots els centres. "No hi ha ni capacitat econòmica ni necessitat perquè moltes biblioteques no necessiten tenir un guarda de seguretat a la porta. No és una política que s'hagi d'aplicar sistemàticament sinó que s'ha d'analitzar cas per cas", afirma Bosch.

Tot i això, assegura que en "propers exercicis pressupostaris s'haurà de dotar la partida de seguretat". Des d'algunes biblioteques, lamenten la resposta del consorci quan han tingut un incident. La directora d'una biblioteca que no vol donar el nom per por a represàlies, assegura que quan va avisar a la resta de directors de biblioteques d'un atac greu dins el seu centre, el consorci la va esbroncar perquè consideraven "que estava causant alarma". El gerent ho nega en rotund.

El consorci rep el guant de la demanda de psicòlegs o educadors socials. Reconeixen que l'experiència amb dos educadors externs que han treballat a dos dels 40 centres ha estat molt bona i que estudiaran incorporar-ne a més biblioteques.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00