Sociedad

La xenofòbia intenta colar-se a les protestes per la inseguretat dels veïns de la Verneda

L'associació de veïns de La Verneda Alta explica que membres de VOX van proposar-los associar-se després d'una cassolada

Imatge d'arxiu d'un dispositiu policial realitzat al barri / ACN

Barcelona

Als barris de la Verneda i El Besòs, fa setmanes que un grup de veïns fa cassolades protestant per la inseguretat. Des de fa uns dies, també vigilen uns locals buits propietat de bancs perquè no els ocupin famílies que consideren conflictives. Expliquen que no volen fer política més enllà de reivindicar la convivència, i alguns es queixen que se'ls vulgui vincular a partits. Tanmateix, diversos grups polítics exhibeixen el seu suport a les reivindicacions veïnals. Aquest divendres al matí, sense anar més lluny, dirigents de Ciutadans com la diputada María Valle els han visitat.

La Marta, de l'Associació de Veïns de la Verneda Alta, explica que dos membres de Vox els van intentar convèncer per associar-se després d'una de les protestes: "Van venir a parlar amb uns membres de l'associació de veïns i els hi van oferir la seva ajuda. Deien que tenien a gent al Congreso i que si volíem, ens podien ajudar amb el que volguéssim", exposa.

L'extrema dreta els assenyala

Altres entitats veïnals però, denuncien que grups d'extrema dreta els estan assenyalant com a culpables de la inseguretat. La Mertxe, fundadora del menjador social Gregal, que atén entre d'altres a persones migrades del barri del Besòs, explica que han rebut diversos atacs per boicotejar la seva tasca: "Silicona a les portes, pintades, les rodes de la furgoneta ens les punxen o ens fan pintades de 'Viva el rey' o 'Viva Vox' i aquestes coses", desenvolupa.

Amb tot, els veïns que participen de les cassolades expliquen que la seva prioritat és evitar que els grups que relacionen amb robatoris i problemes de convivència tornin a ocupar els locals de la Rambla de Prim.

Alguns d'aquests espais, de fet, portaven anys ocupats sense grans conflictes, però els habitants han anat variant. La pressió de les cassolades diàries i les guàrdies de 24 hores han fet que marxin tots, també una família amb menors. Ara, continuen vigilant per evitar que hi entrin de nou.

Denuncien especulació a l'espera de l'arribada de l'AVE

El Juan Carlos, un dels veïns, creu que els bancs estan especulant amb aquests locals a l'espera de l'arribada de l'estació de l'AVE de la Sagrera, molt propera a la zona, i demana que es responsabilitzin de les seves propietats: "Tot el que hem aconseguit, en poques hores se n'anirà a norris per la negligència dels bancs, com sempre passa. No posen interès de cap mena", exposa.

Una de les propostes dels veïns per resoldre la situació és una cessió d'espai per fer una sala d'estudi o ludoteca a un dels locals, que tancaria quan el banc vengués o llogués l'espai.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00