Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 07 de Abril de 2020

Otras localidades

Junqueras demana un Govern de concentració i no tenir por d'unes eleccions anticipades

En una entrevista a l'Aquí Cuní de SER Catalunya a través d'un qüestionari, el líder d'ERC admet que el camí cap a la independència no serà "fàcil, ràpid ni indolor" i assegura que els republicans no s'aixecaran de la taula del diàleg

Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu

Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu / EFE

Com està vivint els dies previs i què n'espera de la sentència?

Amb una profunda serenor (allò que els grecs anomenaven ataràxia)... i fent moltíssima feina conjuntament amb en Raül Romeva, la Marta Rovira, i la resta de companys i amics. També fent classes a la presó. De la sentència espero justícia, res més.

Com es fa compatible l'aposta pel diàleg d'ERC i l'estratègia que defensen el president Torra o Marta Rovira, la seva número dos?

Com sap tothom, ERC parla amb una sola veu. La Marta Rovira, jo i tota la gent d’ERC sempre hem defensat i defensarem el diàleg, conjuntament amb l’exercici de tots els drets democràtics, d’expressió, de reunió, de manifestació, de vot... La millor manera de defensar la democràcia es exercint-ne tots els drets. La disposició a dialogar es una prova més de la nostra actitud democràtica. La confrontació per part de l’estat existeix perquè es nega a parlar i a seure en una taula de diàleg però nosaltres sempre hi serem. Com va dir en Gabriel Rufian, “nos atornillaremos a la mesa del diálogo”. Entre d’altres raons, perquè el diàleg no només és amb l’Estat Espanyol, sinó també amb el conjunt de la societat catalana i de la comunitat internacional.

El president Torra explicarà en els propers dies quina ha de ser la resposta a la sentència, segons el seu punt de vista. Quina és la seva recepta? Prefereix eleccions o un Govern de concentració?

El repte d’ERC és el d’assemblar-se tal com sigui possible a la societat que volem representar. Aquest també hauria de ser el repte de totes les institucions democràtiques. En les circumstàncies actuals, seria bo que el govern de Catalunya representi tal com sigui possible al 80% de la societat catalana que està en contra de la repressió, d’una solució negociada i de que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur amb el seu vot. Per això, seria bo un govern de concentració, tal com han explicat molt bé en Pere Aragonès i en Roger Torrent. Exactament per les mateixes raons, també seria bo aprovar els pressupostos amb una majoria parlamentària el més àmplia possible. I, en tot cas, estic segur que cap demòcrata hauria de tenir por al vot dels ciutadans expressat en unes eleccions. El millor aval sempre és el del conjunt de la ciutadania.

Té sentit mantenir l'actual Govern, tenint en compte que JxC i ERC no comparteixen full de ruta, ni en clau social ni en clau de procés? Encara és possible refer la unitat?

Tinc confiança en el Govern de la Generalitat i, molt especialment, en el vicepresident Pere Aragonès. Tota la societat és plenament conscient de les dificultats de governar en les circumstàncies actuals. Especialment tenint en compte que a l’altra banda hi ha un govern en funcions perpetuat i immòbil.

Atès tot el que ha passat i veient la situació actual, ha valgut la pena el procés?

Defensar la democràcia sempre val la pena. Per això també va valer la pena complir amb el mandat popular de les urnes. Som conscients de que nosaltres estem a la presó i a l’exili perquè l’Estat no podia empresonar a més de 2M de ciutadans d’Europa i el món ha pogut veure els dèficits democràtics de l’Estat espanyol. Tot plegat son passes imprescindibles en el camí cap a la democràcia i la república. Tot el que hem fet fins ara era necessari, sobretot per la manca d’alternatives ofertes per part de l’Estat, i tanmateix, som també conscients que no ha estat suficient. Cal persistir. Ningú no ha claudicat ni renunciat a l’objectiu de la República. De fet, estem més convençuts que mai que aquesta és una demanda raonable, democràtica, legítima i, fins i tot, irreversible. Trigarà més o menys, però no tinc cap dubte que ja fa temps que hem superat el punt de no retorn. Hem insistit, insistim i insistirem sempre que la millor manera d’encarar aquesta situació és per la via del diàleg i la negociació. I a una taula de negociació tothom hi ha de poder anar sense línies vermelles. Dos milions de persones mereixen que se les escolti.

S'atreveix a posar data a la independència de Catalunya?

Aquells que com jo som independentistes de tota la vida, sabem que uns dies estàs més a prop i altres dies més lluny, però si no ens vam cansar quan a les manifestacions i a les diades érem pocs, no ho farem ara que en som tants, per tant, la independència serà quan els ciutadans i ciutadanes de Catalunya vulguin perquè com diu el meu amic Romeva, el camí cap a la República no serà fàcil, ni ràpid ni indolor, però tothom ha de tenir clar que és irreversible.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?