Sociedad

600.000 persones a la manifestació de l'11-S a Barcelona

Imatge general de la manifestació de l'ANC a la plaça d'Espanya / Guillem Roset ACN

Barcelona

Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural ha congregat a 600.000 persones a la plaça d'Espanya de Barcelona i els carrers adjacents.

La pluja d'aquest matí ha desaparegut i ha deixat pas a una tarda assolellada, de manera que els manifestants, molts d'ells amb estelades i amb la samarreta blava turquesa que ha posat a la venda l'ANC per a l'ocasió, es van concentrant a la plaça Espanya i els seus voltants, amb el paraigua ja guardat o utilitzant-lo per protegir-se del sol.

Dirigents de totes les forces independentistes catalanes, inclòs el president de la Generalitat, Quim Torra, s'han sumat a la cita, però no així els comuns d'Ada Colau, que aquest any han preferit no assistir a la manifestació de l'ANC i sí a l'acte en suport als presos organitzat per Òmnium Cultural aquest migdia.

Des de primera hora de la tarda milers de persones provinents de molts punts de la geografia catalana i de la pròpia ciutat de Barcelona s’han anat concentrant al voltant del punt central de la manifestació. L’acte s’ha iniciat puntualment a les 17:14 amb un manifest llegit per l’actor David Bagés. Immediatament després han continuat amb les lectures de Lluís Llach, Isona Passola, Carme Sansa, Francesc Escribera, Ada Parellada i Jordi Domingo.

Aquestes lectures han donat pas als discursos de les entitats que han organitzat la manifestació. En primer lloc ha parlat el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Cervera, que ha destacat que “aquesta és la segona Diada en un context de repressió i, sí, ho haurem de tornar a fer”.

En segon lloc ha intervingut el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri: “Deien que no hi seríeu, que estàveu cansats, espantats per la repressió, farts de la divisió. Deien que us quedaríeu a casa i, un any més, ho heu tornat a fer! Arribats d’arreu dels Països Catalans, heu tornat a inundar els carrers de dignitat i de llibertat!". Mauri també ha fet una part del seu discurs en castellà dirigint-se directament al rei Felip i ha finalitzat la seva intervenció repetint les paraules de Jordi Cuixart “Ho tornarem a fer!”.

L’acte ha finalitzat amb les paraules d’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, que ha començat agraint la presència als assistents: "Gràcies per tornar-ho a fer. Hem tornat a sortir al carrer per exigir unitat, unitat de debò, de fons, la que prioritza l'objectiu comú". Paluzie ha demanat la unitat política i ha afirmat que "només amb aquesta unitat acabarem el que vam començar". La presidenta de l’ANC també ha reconegut que “som molts conscients dels sacrificis que heu fet i nosaltres ja no posarem terminis”.

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00