Hoy por Hoy GironaHoy por Hoy Girona
Actualidad

Mobilitzacions per commemorar l'1-O

Un dia marcat pel tall de la Gran Via Jaume I de Girona des de primera hora del matí, davant la subdelegació del govern. Eren un centenar de persones convocades pels CDR, per recordar les càrregues de l'1 d'octubre de fa 2 anys.

Un moment de la Marxa de Torxes / Clara Pàmies

Girona

13 mil persones van participar ahir al vespre a la marxa de torxes pel Barri Vell de Girona, segons la policia municipal i els mossos, per commemorar l’aniversari de l’1-O del 2017.

La manifestació, convocada per l’entitat Girona Vota i l’ANC, va sortir de la plaça del Vi encapçalada per una pancarta on hi posava 'UNITAT, DESOBEDIÈNCIA I NO VIOLÈNCIA'. Va passar per la catedral i va arribar a la plaça 1 d’octubre, on els organitzadors van llegir manifestos... cridant a la mobilització quan es conegui la sentència del Suprem.

Entre els crits que més es van fer sentir... “Independència”, “llibertat presos polítics” i “1-O ni oblit ni perdó”.

La protesta, però, ha començat a les 6 del matí amb l'objectiu d'arribar a la caserna de la Guàrdia Civil

Era l'objectiu però els CDR no s'hi han pogut acostar perquè un fort cordó dels Mossos ho impedia. En aquest, a les 7 del matí, és quan han llançat ous i petards, i per aquests llançaments els Mossos han acabat identificant un menor.

Després han travessat Girona, passant pel carrer Emili Grahit i la carretera Barcelona bolcant els contenidors que anaven trobant pel pas, fins arribar a la subdelegació, on esperen quedar-s'hi fins al vespre, quan comenci una marxa de torxes.

Albert Carreras: "El procés d'instrucció està essent molt lent"

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000199187/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I dos anys després de les càrregues policials, el procés judicial avança a pas de tortuga.

Les càrregues van deixar gairebé 300 ferits a Girona, que formen part d'una querella col·lectiva que també representa als ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva. La denúncia és per lesions, danys i tortures. La querella es va admetre a tràmit el maig del 2018.

Albert Carreras: "És important que declarin les persones que tenen coneixement de com es va operar"

00:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000199190/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els advocats voluntaris de dret de defensa critiquen que la justícia està actuant a dues velocitats depenent de qui són els acusats. Un dels advocats és Albert Carreras, que ha passat pel programa Aquí amb Josep Cuní.

A la causa de Girona hi ha 35 policies nacionals imputats (dels quals 26) estan citats a declarar els primers passaran pel jutjat aquest divendres, 2 anys després.

Els advocats demanen al jutjat que citi a declarar a 13 guàrdies civils que van carregar a Aiguaviva i Sant Julià. Entre aquests 13 hi ha l'agent que va llençar gas pebre contra la gent que estava a Aiguaviva.

L'objectiu final és esclarir qui va donar les ordres als agents perquè carreguessin contra votants.

Precisament, creuen que les declaracions que comencen divendres 4 són un punt d'inflexió per saber qui va donar les ordres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00