Sociedad

98 policies nacionals i guàrdia civils investigats per les càrregues de l'1 d'octubre, dos anys després

Les acusacions critiquen la lentitud del procés i creuen que d'aquí un any encara no s'haurà celebrat el judici

AFP

Barcelona

Un total de 98 policies nacionals i guàrdies civils estan imputats en diverses causes obertes per les càrregues en centres de votació l'1 d'octubre de fa dos anys. La majoria, 49, estan imputats dins la causa del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que investiga les càrregues a 27 escoles on va haver-hi 298 ferits. A Girona, s'hi han comptabilitzat 270 ferits més, que formen part d'una querella col·lectiva que també representa als ajuntaments de Girona, Sant Julià i Aiguaviva. A la causa hi ha 35 policies nacionals imputats, dels quals 26, estan citats a declarar aquest divendres per les càrregues a Girona Ciutat. Als jutjats de Manresa i Amposta hi ha 12 guàrdies civils més investigats. A Lleida, hi ha un polia nacional i un guàrdia civil investigats, a més d'un altre membre de la Benemèrita que ja ha estat jutjat. L'acusació demana per a aquest últim 1.350 euros d'indemnització i 3 mesos d'inhabilitació per un delicte lleu de lesions. Segons dades del Govern, les càrregues policials de l'1 d'octubre van causar 1.083 ferits a tot el territori.

Les acusacions critiquen la lentitud del procés i creuen que d'aquí un any encara no s’haurà celebrat la majoria de judicis. A Barcelona, les acusacions populars consideren que el jutge vol tancar aviat la instrucció però que encara s'estan recopilant moltes dades, identificant agents i investigant a responsables. A Girona, els advocats s'han queixat reiteradament que el procés instrucció està sent molt lent. Diuen literalment que està arribant "al ridícul".

El paper de la Fiscalia

Arreu del territori, els advocats de les víctimes critiquen el paper de la Fiscalia, que durant el primer any de procediment ha demanat l'arxiu del cas. Tot i que seu al costat de les acusacions, el ministeri fiscal s'ha anat adherint a tot el que demanen les defenses dels policies i l'Advocacia de l'Estat. "El paper de la Fiscalia ha estat des del primer moment evitar que s'investiguin els policies nacional que van intervenir", assegura l'Anaïs Franquesa, advocada d'Irídia, acusació popular del cas a Barcelona. Quan el jutge va començar a imputar a agents, aleshores el ministeri fiscal va demanar la imputació de les víctimes. De moment, però, el jutge només ha imputat a Roger Espanyol per atemptar contra l'autoritat al tirar una tanca sobre un agent. Després, la policia li va treure un ull al disparar una pilota de goma.

Barcelona: Esperant la cadena de comandament

Entre els 49 imputats a Barcelona, hi ha 8 inspectors en cap, que han de declarar els dies 24 i 25 d'octubre. L'objectiu de les acusacions és que aquests inspectors aclareixin qui són els responsables que hi havia entre ells i els alts càrrecs que van seguir l'operatiu des de la delegació del Govern, el secretari d'estat de seguretat, José Antonio Nieto i el coordinador del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos. En declaracions com a testimoni davant del jutge, Pérez de los Cobos va dir que no havia donat cap ordre.

Per tal d’endreçar tota la informació el jutge d'instrucció 7 encarregat de la investigació, Francesc Miralles, va dividir la causa en 28 peces: 27 peces per cada escola on es van produir càrregues i una de general. Ara mateix hi ha 22 causes obertes, 4 arxivades amb recurs pendent a l'Audiència Provincial i una causa arxivada tancada. Els advocats esperen, però, que l’Audiència Provincial les reobri totes perquè fins ara tots els seus pronunciaments han estat en pro de jutjar l’operatiu en general i no les accions concretes.

Les defenses han demanat amb insistència apartar a l’Ajuntament de Barcelona de la causa. Consideren que un Ajuntament no es pot personar com a acusació popular. El jutge instructor ho va desestimar però hi ha un recurs pendent de resoldre a l’audiència provincial.

Girona: sense resposta per 13 guàrdies civils

Fins ara, el jutge ha imputat 35 policies nacionals per les càrregues a col·legis de Girona ciutat. El divendres 4 d'octubre comencen a declarar com investigats 26 agents. Unes declaracions que les acusacions consideren un punt d'inflexió per saber qui va donar les ordres de les càrregues. Els advocats demanen al jutjat que citi a declarar també a 13 guàrdies civils que van carregar als municipis d'Aiguaviva i Sant Julià. Entre aquests 13 hi ha l'agent que va llençar gas pebre contra les persones que eren al centre de votació d'Aiguaviva. Al juny es van suspendre les declaracions dels policies a petició de l'Advocacia de l'Estat. Respecte les comunicacions de la policia que estava als col·legis amb els comandaments es va fer també pel canal DIR, que no passa per centraleta i no queda gravat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00