Sociedad

Herois per nassos

Un gos dels Mossos va trobar el cos del nadó al riu Besòs en un operatiu amb els Bombers

Els gossos dels Bombers buscaran persones en allaus per primera vegada

Cadena SER

Barcelona

A les 2 de la tarda i després de 3 dies, en Mickey, un Border Collie dels Mossos va començar a arrencar canyes amb les dents a la vora del riu Besòs a Sant Adrià, va rascar amb insistència l'aigua amb les potes i com que el guia era més lluny va bordar ben fort. "Però no es va moure d'aquell punt", remarca Josep Sastrada, responsable de formació i del grup de recerca de persones de la Unitat Canina dels Mossos, que porta 20 anys com a guia. Així va aparèixer el cos del nadó llançat pel seu pare al riu Besòs el 24 de setembre. Durant tres jornades, les unitats canines de la policia i dels Bombers de la Generalitat van treballar conjuntament buscant el petit amb insistència i intensitat.

Recerca en allaus

Els Bombers tenen 15 gossos de recerca de persones, 5 de rastreig que busquen víctimes a través, per exemple, d'una peça de roba i 10 de venteig, que estan entrenats a guiar-se per l'olor humana a l'aire, sense tenir-ne cap referència i saben trobar persones que estiguin quietes. Actuen per exemple buscant víctimes atrapades en un edifici ensorrat o un boletaire o un excursionista extraviat i ferit en una caiguda. Aquests gossos estan ensinistrats per buscar persones vives i capten l'alè que exhalen les persones desaparegudes.

Ara faran un pas més i per primera vegada participaran en la recerca de víctimes atrapades sota la neu per allaus. Començaran aquest hivern i ja estan entrenats per detectar persones sota la neu. "El medi és complicat i fins ara no estaven preparats. La idea és habilitar els guies i els gossos a través d'unes proves sobre el terreny i així posar-los a treballar aquest hivern per primera vegada", explica Jordi Riera, cap del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat. Els gossos estan entrenats per rascar la neu si detecten la presència d'un cos enterrat, però després d'una allau el terreny és molt inestable i la feina de rescat quedarà en mans del Grup de Recolzament d'Activitats Especials (GRAE).

Treballen entre 8 i 10 anys

Els Mossos d'Esquadra tenen 6 gossos de recerca de persones que es guien per l'olor humana a l'aire, ja siguin mortes o vives. Si són cadàvers rasquen el terra i si són supervivents borden per alertar el guia. A la policia hi ha 60 gossos ensinistrats, la majoria destinats a detectar explosius i drogues (capaços de trobar també armes i bitllets) que viuen entre la seu central a Sabadell i les capitals de demarcació: Girona, Tarragona i Lleida.

Tant els de la policia com els dels bombers tenen una vida laboral d'entre 8 i 10 anys. L'edat mínima per ensinistrar-los és un any i solen trigar 12 mesos més per estar preparats. Per motivar-los els fan jocs i així preparen els entrenaments, a diari. "Són com els jugadors de futbol que encara que no tinguin partit entrenen cada dia", explica rient Sastrada. El responsable de Bombers diu que fins i tot els fan estiraments "com als esportistes".

Un potent olfacte

L'olfacte dels gossos és molt potent i Riera posa un símil per comparar-lo amb el dels humans: "Tinc un company que sempre diu que si tu arribes a casa pots saber si hi ha paella per l'olor però el gos és capaç de saber que l'arròs és del Delta, la gamba és de Palamós i la botifarra de Vic. El seu nas és molt potent".

La raça no és rellevant, diuen, tot i que sí que és important que "tinguin unes potes llargues i que físicament estiguin bé", explica el caporal Sastrada. Els Mossos tenen des de pastors belgues, alemanys o border collies. En el cas dels Bombers, cada guia és el propietari del seu animal i se l'emporta a casa seva. Els Mossos deixen triar als agents. Si tenen possibilitats també viuen amb ells i sinó els deixen a les caneres habilitades. I quan el guia "no treballa" el gos tampoc.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00