Sociedad

Un bomber de Cerdanyola crea un sensor intel·ligent que avisa quan el professional està en risc

El xip, que és finalista a un concurs internacional detecta el nivell de gasos tòxics que ingereix qui el porta i calcula fins quan ha de descansar per seguir combatent les flames

ACN

Barcelona

Un bomber de la Generalitat ha ideat un sensor intel·ligent de la mida d'un telèfon mòbil que es du al braç i que va calculant en temps real tots els gasos tòxics que respira el bomber, especialment el monòxid de carboni i els gasos de la contaminació ambiental que hi ha en incendis industrials o forestals. A través de la intel·ligència artificial, aquest dispositiu processa com la informació ambiental està afectant al bomber, de forma individualitzada perquè cada cos és diferent. Quan detecta que el bomber està en risc, avisa al centre de comandament i insta al professional a descansar. L'aparell segueix funcionant per calcular quan el seu cos està net i ell està preparat per tornar a combatre les flames. El projecte, que rep el nom de Prometeu, és finalista a un concurs de IBM que es celebra a la seu de la ONU. De guanyar-lo, el seu desenvolupador espera poder incorporar la solució a l'equip de bombers ben aviat.

Feia temps que alguns bombers buscaven la manera de resoldre el problema de la contaminació a la que s'exposen "Volem treballar amb més seguretat, perquè aquests gasos tenen efectes acumulatius en l'organisme i fan que a llarg termini, l'exposició sigui molt tòxica", assegura Joan Herrera, el bomber de Cerdanyola ideòleg de l'aparell. Quan els agents treballen a un incendi a la ciutat disposen de bombones d'aire comprimit, que pesen 10 quilos, i que els permet respirar aire net i no intoxicar-se. Els bombers del Grup de Reforç de l'Activitat Forestal (GRAF) que treballen en incendis al bosc no poden dur aquestes bombones perquè pesen massa i ja han de carregar torxes per fer tallafocs o mànegues d'aigua.

La intenció d'Herrera és incorporar a l'aparell altres funcions, que ajudin a garantir la seguretat dels bombers. "Se li poden posar sensors de localització perquè així saber on és en tot moment un bomber que ha hagut d'entrar a un soterrani, un pàrquing o una zona de risc", assegura Herrera. La idea és que l'aparell, que Herrera ha desenvolupat amb l'ajuda de tres tècnics i un infermer de diversos llocs l'Espanya, reculli tota la informació possible en temps real de les condicions en les que treballa el professional per canviar les ubicacions dels bombers, segons sigui millor per la seva tasca i la seva salut.

El projecte ha arribat a la final del concurs Call for Code de IBM a les Nacions Unides i al que s'han presentat 5.000 propostes. La final del qual serà el proper 12 d'Octubre a la seu de la ONU a Nova York i es premiarà a la millor aplicació tecnològica que ajudi a combatre els desastres naturals. Si el projecte Prometeu guanya, rebrà 200.000 dòlars (182.327 euros) i, segons Herrera, començarà els tràmits per testar el dispositiu en el cos de Bombers de Generalitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00