Sociedad

El veto als cotxes contaminants es posarà en marxa sense els carrils bus pendents

Una de les plataformes reservades més importants, la de la B-23, està a l'espera que el ministeri de Foment traspassi la titularitat d'aquesta via a la Generalitat

Entrada a l'avinguda Meridiana de Barcelona per la C-58 amb el Bus-VAO a primer terme / Robert. Photographer Flickr

Barcelona

L'1 de gener es prohibirà la circulació dels vehicles més contaminants, els que no tenen etiqueta ambiental de la DGT, per Barcelona. La Generalitat i l'Àrea Metropolitana s'han compromès a posar més autobusos en hora punta per donar una alternativa als ciutadans que hagin de deixar el cotxe a casa. Però quan això passi, encara no hi haurà cap dels carrils bus metropolitans que estan pendents.

El carril bus de la B-23, que ha d'anar de Sant Feliu a la Diagonal, permetria reduir en més de 20 minuts el temps de recorregut dels autobusos en hora punta. El departament de Territori té el projecte fet, però la Generalitat no pot licitar i començar les obres fins que el Ministeri de Foment no li traspassi la titularitat de la via i els 12 milions d'euros que costarà fer el carril. Segons fonts de Territori d'aquest projecte se'n beneficiarien 600 autobusos al dia, entre ells, els que venen d'Igualada o Martorell.

Pendent està també l'ampliació del carril bus d'entrada a Barcelona per la Gran Via. Ara comença després de creuar el Besòs i s'allarga fins a la plaça de les Glòries. Hi havia un projecte perquè arrenqués des de Montgat, que és on comencen les retencions d'entrada a la ciutat, però tenia un cost de 38 milions d'euros i es va descartar. Ara s'està dibuixant una solució més barata que quedarà definida al llarg de l'any que ve.

En un calaix està també el carril bus de la C-245 que ha d'anar des de Castelldefels fins a Cornellà, passant per Gavà, Viladecans i Sant Boi. Fonts de Territori expliquen que el projecte està fet i que la Generalitat ja disposa dels 10 milions d'euros que hi ha d'invertir. Però encara s'han de signar els convenis amb l'àrea metropolitana i els ajuntaments afectats, que han de posar més de 20 milions d'euros entre tots per finançar el projecte.

El Pla Director d’Infraestructures 2011-2020 contemplava també la un carril bus d’entrada a Barcelona per la C-31 Sud, entre Bellvitge i la Plaça Cerdà. Però no s’ha arribat a dibuixar mai.

Per tant, l'1 de gener quan comencin les restriccions als vehicles més contaminants només estarà funcionant el carril-bus de la C-58, que va costar més de 80 milions d'euros i que és bidireccional, i el de la Gran Via Nord d'entrada a Barcelona. L'Àrea Metropolitana no s'ha volgut pronunciar sobre el retard que acumulen la resta de projectes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00