Sociedad

La pitjor crisi d'ordre públic que han vist els Mossos

Grups anarquistes instal·lats a Catalunya estan liderant aquestes violentes protestes

El nivell de disturbis que hi ha hagut en pocs dies a Catalunya supera les previsions que tenia la Comissaria General d'Informació

Toni Albir EFE

Barcelona

Els Mossos no havien vist mai una crisi d'ordre públic com la que s'està vivint a Catalunya des de dilluns quan el Tribunal Suprem va dictar sentència contra els líders del procés independentista. Darrera, creuen, hi ha un alt nivell d'organització on grups anarquistes instal·lats a Catalunya estan liderant aquestes violentes protestes, que busquen especialment enfrontaments amb la policia. Són italians, francesos, grecs i s'espera l'arribada d'alemanys. De fet, la sensació que tenen els policies és que els persegueixen i van a per ells, amb llançaments de pirotècnia, vidres, fustes, claus, ampolles, llaunes i tot el que troben a l'abast.

Grups anarquistes organitzats

Aquest grup organitzat està format per un nombre indeterminat de persones encaputxades i que utilitza tàctiques de guerrilla urbana com canvi de roba, ús de ràdios per comunicar-se, material inflamable, còctels molotov i líquids abrasius com àcid. Darrera d'ells hi ha grups de joves, alguns universitaris, que se sumen als incidents formant una massa molt gran, d'unes 2.000 persones que els fa incontrolables. Això genera greus problemes a la policia, que es veu desbordada. La sensació és que aquests grups juguen a desgastar-los, especialment entre la mitjanit i les dues de la matinada. I no veuen final a una crisi d'ordre públic que creuen que s'ha escalfat i escalat molt de pressa, fins i tot superant les previsions que havien fet des de la Comissaria General d'Informació.

Dificultats per detenir

Reconeixen la dificultat de fer detencions durant els aldarulls perquè això posaria en risc els agents tenint en compte l'actitud bel·ligerant dels manifestants i que són molts. Fonts policials expliquen que els agents de paisà, per exemple, poden quedar desemparats si són descoberts i patir per la seva integritat. Però que estan investigant intensament, asseguren fonts policials, per fer detencions en els pròxims dies de persones que han provocat aldarulls i danys en aquesta setmana de protestes. En els últims 4 dies, els Mossos han detingut 88 persones.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00