Mingorance assegura a l'ONU que la CASS paga els avortaments a l'estranger
La batlle aporta aquesta informació a preguntes d'una experta de l'ONU, en la convenció de la CEDAW que té lloc a Ginebra
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/prisaradio/ZXXMBYQKQVPKPJR36HLWCQ7OWU.jpg)
Seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social / Arxiu ANA
Andorra la Vella
La magistrada Canòlich Mignorance reconeix a l'ONU que la CASS abona l'import dels avortaments a l'estranger.
La batlle del Tribunal de Corts va aportar aquesta informació a preguntes d'una experta de l'ONU, en la convenció per l'eliminació de tota forma de discriminació envers les dones, que se celebra a Ginebra. La batlle va recordar que la CASS paga l'avortament de les dones a Espanya i a França i que no s'ha obert mai una investigació judicial perquè una dona hagi interromput el seu embaràs, malgrat que estigui prohibit fer-ho a Andorra.
En el cas espanyol, Mignorance ha reconegut aquests 128 casos però en el cas francés no ho ha pogut concretar, ja que a les factures apareix només el concepte "atenció ginecològica a l'estranger". També ha negat que al Principat es practiquin avortaments clandestins.
El president de la convenció l'ha exortat a presentar més dades si és que realment la seguretat social financia aquesta intervenció.
El Govern defensa la seva actuació
De la seva banda, el Govern ha defensat davant les Nacions Unides l'informe per a l'eliminació de la discriminació envers la dona a Andorra.
Más información
Una delegació andorrana ha participat aquest dimecres en la 74a sessió del Comitè per a l'eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw), que ha tingut lloc a la seu de l'Organització de les Nacions Unides, a Ginebra. Segons ha confirmat aquest dimecres el ministre portaveu, Eric Jover, "l'objectiu d'aquesta reunió és una obligació dels diferents països que han ratificat el conveni per a l'eliminació de tota mena de discriminació envers la dona" i Andorra, "com a signatària, assumeix aquests compromisos".
El portaveu de l'executiu ha indicat que aquest document signat ja es va lliurar al Cedaw el 2018, on "es recollien les accions que s'havien desenvolupat al país durant el període comprès entre el 2013 i el 2017" i, en la jornada d'aquest dimecres ha tocat defensar-lo, així com respondre les preguntes d'altres membres i "intentar aportar informació complementària relacionada amb les darreres accions que s'han desenvolupat". En aquest sentit, Jover ha posat en relleu que tot just abans de lliurar el document "va circular per les entitats i associacions del país perquè poguessin fer arribar els seus comentaris" i, en aquest sentit, "no hi va haver aportacions complementàries", ha afegit.
La delegació andorrana ha estat encapçalada pel director del departament d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Joan Carles Villaverde, i ha estat acompanyat per autoritats dels ministeris d'Afers Exteriors, Educació, Afers Socials i la magistrada del Tribunal de Corts. Entre els aspectes més destacats, Villaverde ha refermat els tallers de prevenció que s'ofereixen a les escoles, "que són importants per erradicar aquesta forma de discriminacions" o la creació del guardó 'Olympe de Gouges'. També s'ha fet una menció especial a la creació de la secretaria d'Estat de Participació Ciutadana i Igualtat, "que té com a objectiu impulsar la creació d'una llei específica d'igualtat efectiva entre homes i dones", ha recordat el ministre portaveu.
Per finalitzar, Jover ha informat que un cop torni a Andorra la delegació es posarà en marxa una acció comunicativa per fer més èmfasi en la problemàtica.