Sociedad

Junqueras: "No tinc ni idea de qui hi ha al darrera del Tsunami Democràtic"

El president d'Esquerra Republicana, en una entrevista en exclusiva a SER Catalunya, descarta el diàleg amb l'actual PSOE i avisa que, si no rectifica, tindrà ERC "al davant"

El Supremo pregunta a la Justicia Europea sobre el alcance de la inmunidad de Oriol Junqueras / EFE - Archivo

Barcelona

- Com es va assabentar de la sentència i com li van comunicar?

Pels mitjans de comunicació, però encara vam tenir més sort que per exemple en Carles Mundó que va haver d’esperar força estona fins que es va fer oficial. Un secretari judicial ens va entregar la sentència.

- Vostè ha dit que està convençut que la sentència se li girarà en contra a l’Estat. En quin sentit?

Optar per la via de la repressió li pot servir a l’Estat en un període curt, però no podrà guanyar-nos amb el codi penal. Empresonar demòcrates per posar les urnes no soluciona res, més aviat el contrari, fa que més gent decideixi que no seguir vivint en un estat com aquest. I, sobretot, mostra a ulls de tot el món les deficiències democràtiques de l’Estat. El camí cap a la independència ja ha entrat en un punt de no retorn, crec que és irreversible. Cada vegada som més les persones que volem la independència de Catalunya perquè considerem que és l’única via possible per construir una societat millor. I un cop fet el pas, ningú vol tornar enrere.

- També ha dit en els últims dies que l’Estat no s’ha adonat que estem a mitja partida i que no té cap dubte que l’independentisme guanyarà. Com s’imagina la segona part de la partida i quan creu que acabarà?

És evident que l’octubre de 2017 no va acabar res i ara que ha sortit la sentència tampoc. Amb repressió no poden aturar aquest moviment. Venim de molt lluny, molt. Alguns fa molts anys que treballem per la independència de Catalunya, quan érem molt pocs. Ara mateix tornem a ser en una fase acumulativa

La presó, per exemple, és només una fase més en aquest camí cap a la llibertat. Però un dia sortirem i seguirem treballant per la independència de Catalunya. I com ens aturaran? Tornaran a tancar-nos? La independència de Catalunya és un procés irreversible, la història ens demostra que quan un poble arriba a la conclusió que vol exercir el seu dret a l’autodeterminació, ho acaba fent. I el poble català està absolutament determinat. Vostè s’imagina a Gandhi rendint-se? Oi que no?

- Què pensa quan la presidenta de l’ANC afirma que la violència als carrers ajuda a que es parli del conflicte més enllà de les nostres fronteres?

Ja sabeu que no comento mai declaracions d’altres persones. En tot cas, estic segur que el que internacionalitza el conflicte és aquesta sentència injusta i venjativa. Les democràcies avançades no entenen com es pot sentenciar a 100 anys de presó a demòcrates per posar les urnes. I veuen clarament que no és la manera de solucionar aquest conflicte, la via triada per l’Estat li portarà molts problemes.

- Les imatges de violència que s’han vist en aquestes últimes setmanes pels carrers de Barcelona ajuden o perjudiquen l’independentisme?

A mi no m’agraden, però sobretot no m’agraden els excessos policials que tothom ha pogut veure en les imatges. No m’agrada que es cremi un contenidor, però molt menys que es piqui al cap amb una porra. Entenc la frustració d’aquests joves, perquè el nivell d’injustícia i de brutalitat és molt gran i creuen que no avancem, però cal entendre que venim de molt lluny, quan érem molt pocs. Crec que la via guanyadora és la via pacífica i massiva.

Des de sempre, l’Estat ha volgut vincular el moviment independentista a la violència, aquest és el seu pla, perquè en aquest terreny guanya sempre. Nosaltres els podem desarmar evidenciant la injustícia i el desbordament democràtic i massiu. No caiguem en els seus paranys. El moviment és netament pacífic i democràtic i aquesta és la via per desmuntar aquest estat repressiu i autoritari. Mirem el que s’ha fet en d’altres llocs com l’Índia i els Estats Units.

- El President Torra va trigar uns dies en condemnar la violència, i després quan ho ha fet, se l’ha acusat des de sectors de l’Estat de ser poc contundent. Per vostè ha estat prou contundent?

El Govern de la Generalitat i l’independentisme en general ha condemnat milers de vegades la violència. Som un moviment pacífic, democràtic i massiu i aquesta és una de les nostres grans fortaleses. Ara bé, és evident que els poders de l’Estat han engegat una campanya per intentar dividir els independentistes i no hi caurem.

- Què li sembla el paper dels Mossos d'Esquadra durant els aldarulls de Barcelona?

Hi ha actuacions policials que no m’han agradat gens, de la policia espanyola però també dels Mossos d’Esquadra. Sempre he defensat que l’independentisme hem de ser exemplars en tots i cadascun dels àmbits, també en el policial. I no ho hem estat, s’han d’assumir responsabilitats perquè no torni a passar. Dit això, crec que no es pot criminalitzar tot el cos de Mossos d’Esquadra perquè la majoria d’ells fan una feina extraordinària.

- Ha de dimitir el conseller Buch?

Això no em pertoca a mi afirmar-ho, però sí que crec que s’han de prendre decisions i assumir responsabilitats per moltes de les imatges que hem vist.

- Què li sembla que el Tsunami Democràtic hagi anunciat mobilitzacions durant la jornada de reflexió?

La veritat és que no sé què s’ha anunciat ni que es pretén fer.

- Sap qui hi ha al darrera d'aquesta plataforma?

Ni idea.

- Després de les eleccions espanyoles del 10N, el més indicat seria convocar-ne a Catalunya?

Sembla evident que no podem trigar molt a tornar-nos a comptar, però a la vegada també crec que ara no és el moment. En tot cas, a ERC no ens fan mai por les urnes.

- Com es pren les crítiques de 'Junts per Catalunya' cap a ERC en aquest inici de campanya?

Ja sabeu que no acostumem a parlar del que diuen els altres. En tot cas, em sembla un error estratègic basar la teva campanya en atacar constantment els altres partits independentistes, però que cadascú faci allò que cregui més convenient. El nostre rival el tenim clarament identificat.

- Pot continuar la legislatura a Catalunya si no s'aproven els pressupostos?

Una nova pròrroga generaria moltes dificultats al Govern. Però crec que el vicepresident Pere Aragonès ha elaborat una molt bona proposta de pressupostos i seria molt irresponsable tombar-la tenint en compte com ho necessita el país. Estem segurs que l’oposició no decidirà bloquejar els pressupostos pensant en els seus interessos i en castigar el Govern en comptes de pensar en els ciutadans d’aquest país.

- Quines condicions posarà ara ERC per una hipotètica investidura de Pedro Sánchez?

Amb aquest PSOE que amenaça cada dia amb el 155 i que ataca l’escola catalana, la televisió i els mitjans públics catalans, que nega la democràcia perquè vol prohibir els referèndums, no només no hi tenim res a parlar, sinó que ens trobarà al davant. Hem de derrotar-lo a les urnes, perquè és l’única manera que entengui que a Catalunya se l’ha d’escoltar i se l’ha de respectar. N’estem més que farts de les seves amenaces i de la seva immaduresa política.

- Si amb aquest PSOE no hi ha res a fer (tal i com ell ha dit en alguna entrevista), Esquerra es planteja revisar els pactes locals que té amb el PSC en algunes ciutats importants com Sant Cugat o Figueres?

És evident que els acords a nivell local són un altre món, sovint es donen circumstàncies diferents i particulars de cada municipi que poc tenen a veure amb les dinàmiques a nivell nacional. Crec que no es pot comparar ni amb la investidura del govern espanyol ni per exemple amb la Diputació de Barcelona, que és la tercera institució del país i Junts per Catalunya té un pacte amb el PSC.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00