Sociedad
SESSIÓ DE CONTROL

Espot diu que Mingorance "es va equivocar" en dir a l'ONU que la CASS pagava els avortaments a fora

El cap de Govern avança, a preguntes del PS, que el servei d'acompanyament a les dones es presentarà "molt aviat"

Sessió de control al Govern aquest dijous al Consell General / Arnald Sanllehy Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

El cap de Govern, Xavier Espot, es mostra favorable a despenalitzar l’avortament en els tres supòsits “a títol personal” però considera que un referèndum no resoldrà la qüestió.

Espot, s’ha sincerat amb els consellers del PS i a reconegut que “personalment” estaria a favor de despenalitzar l’avortament en els tres supòsits però que una acció com aquesta, significaria posar en risc el règim institucional del país" i per això afirma que consultar a la població directament sobre aquesta qüestió no resoldria el problema perquè “hi ha altres paràmetres que mereixen prudència”. En aquest sentit, confia que el servei d’atenció de la dona estigui llest “aviat”, ja que és la manera “d’avançar tant en drets socials per a les dones com per mantenir aquest respecte institucional”.

També ha indicat que Canòlich Mignorance “es va equivocar i no cal fer-ne un escarni públic” quan la magistrada del tribunal de corts va afirmar que la CASS pagava els avortaments de les andorranes fora del país.

La bancada socialdemòcrata també ha preguntat durant la sessió de control a l’executiu pel projecte de l’aeroport nacional, després del conveni signat entre el Govern i la Cambra de Comerç. El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha assegurat que no inclou cap partida financera sinó “només suport institucional”. “L’esperança a curt termini” continua sent l’aeroport d’Andorra – La Seu, el qual confia que a l’abril tingui ja el permís per volar amb GPS. Gallardo però diu que un cop es tingui, caldrà veure com o qui l’explota. El president de terceravia, Josep Pintat, ha intervingut per recordar que des del 2015, Andorra ha pagat prop d’1.2 milions d’euros en aquest aeròdrom, una xifra que Gallardo considera que cal mantenir “si estem tan a prop d’aconseguir que ja es pugui volar”.

Carine Montaner ha qüestionat les baixes de treballadors que s’han produït al Cedre, un fet que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha negat i ha afirmat que s’ampliarà la plantilla orgànica. Ha reconegut que hi havia baixes causades “per l’estrès que genera la feina” però ha recordat que s’ha contractat un metge especialista en geriatria i que s’ampliarà el nombre d’auxiliars d’infermeria. Quan a les queixes d’alguns familiars d’usuaris, ha afirmat que el canvi de model que estan aplicant, basat en l’atenció personalitzada està generant algun desajust que es corregirà. Finalment el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha apuntat que abans de final d’any, el CRES entregarà dos informes per conèixer totes les persones de més de 80 anys que viuen soles, i un altre referent a la situació de la dependència al Principat.

 

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00