Deportes

Amnistia Internacional i Open Stadiums reclamen que la Supercopa d'Espanya suposi una oportunitat real de canvi a l'Aràbia Saudita

Totes dues organitzacions presents als micròfons de SER Catalunya després de confirmar-se la seu de la Supercopa espanyola

Amnistia Internacional i Open Stadiums al 'Què t'hi Jugues!'

Amnistia Internacional i Open Stadiums al 'Què t'hi Jugues!'

06:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1573575699539/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Amnistia Internacional (AI) no s’oposa a que la Supercopa d’Espanya es jugui a l’Aràbia Saudita, però sí que denuncien que hi ha una vulneració flagrant dels drets humans. És un país on encara s’aplica la pena de mort, i el darrer any es van executar 150 persones en públic mitjançant la decapitació.

També senyalen que la llibertat d’expressió està limitada, i que s’ha de tenir en compte la participación de l’Aràbia Saudita a la Guerra del Iemen, amb gairebé 100.000 morts els últims 4 anys.

Però el que més preocupa a Amnistia Internacional en aquest país àrab és la situació de la dona. El portaveu d’AI Carlos De las Heras destaca que “segueixen estan sotmeses als homes des que neixen fins que moren.” Sí que reconeix De las Heras que hi ha hagut “lleus avanços”, com que “les dones han pogut entrar als camps de futbol i des del 2018 han pogut conduir”, però malgrat tot “segueixen estan sota el sistema de tutel·la i no poden prendre segons quines decisions, són els homes els que decideixen en el seu lloc”.

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) esgrimeix que l’acord per portar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita pot contribuir a millorar-hi la situació de la dona. “Tan de bo sigui així”, respon De las Heras d’AI, “des de l’últim relleu al tron hi ha hagut un petit procés d’obertura: aquest estiu hi ha hagut avanços per la dona com que puguin sol·licitar un passaport i viatjar sense l’autorització d’un familiar home. Hi ha petites finestres que s’obren, però no per això hem de deixar de veure que aquest país té un historial molt preocupant pel què fa als drets humans”.

L’experiència amb altres grans esdeveniments acollits per països de l’Orient Mitjà, però, no conviden a l’optimisme el portaveu d’Amnistia Internacional, que recorda que “en altres països com al Qatar, amb el darrer mundial d’atletisme celebrat aquesta mateixa temporada, la situación continua sent igual de preocupant pel què fa als drets humans. Aquestes tímides obertures lamentablement es solen quedar en això: en tímids avanços que oculten la resta de la situació.”

L’experiència a l’Iran

La plataforma Open Stadiums fundada a l’Iran per promoure la presència de dones en estadis de futbol en aquest país del Golf Pèrsic, on l’octubre del 2019 es va celebrar per obligació de la FIFA el primer partit amb dones a les grades en els últims 40 anys.

La Sara, portaveu d’Open Stadiums, explica que des d’aquell partit la situació de les dones a l’Iran no ha canviat en absolut des d’aquell 10 d’octubre: “després hi ha hagut partits de lliga en què les dones no hi hem pogut asistir. Aquell partit de la selecció va ser una gran experiencia i estem molt esperançades, esperem que el canvi no s’aturi aquí: el president de la FIFA, Gianni Infantino, vol venir a l’Iran a veure un partit de lliga amb dones a la grada. Em sembla una gran idea, ens ajudaria molt la pressió internacional de la FIFA perquè s’obrin els estadis.”

Per la portaveu d’Open Stadiums, el tracte de la RFEF amb l’Aràbia Saudita per la Supercopa d’Espanya s’ha d’enfocar com una oportunitat de canvi. “Aquests esdeveniments internacionals en països que pateixen règims totalitaris són una oportunitat per la población local. En aquest cas, per les dones activistes de l’Aràbia Saudita, que no ho han tingut fàcil. Els grans premis de Fórmula 1 a Bahrein o a l’Azerbajan han fet que es parli de drets humans en aquests països, i espero que ara també passi amb l’Aràbia Saudita”, assegura.

La Sara reivindica la força del futbol i de l’esport com a “eina molt important per als canvis socials: per aconseguir canvis, necessites atenció mediática perquè s’escolti la teva veu. El futbol mou molta gent i molts mitjans, i és essencial aprofitar aquesta força per causes humanitàries. En el nostre cas no ho veiem només com aconseguir que les dones entrin als estadis, és un símbol de la lluita contra l’exclusió de la dona dels espais públics. Ens fem escoltar a través del futbol, és una oportunitat per al canvi als països on avançar és molt difícil. M’agradaria que més sovint s’utilitzés el futbol per promoure els drets de les dones, els drets humans i la igualtat”, conclou.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00