Sociedad

Gestió per valors: Eurofirms insereix 2000 persones en deu anys

La directora de la Fundació Eurofirms, Maria Jordà, ha explicat: "Busquem el benestar de la persona"

Maria Jordà, directora de la Fundació Eurofirms / Aniol Resclosa

Girona

La Fundació Eurofirms, en els seus primers deu anys de vida, ha inserit 2000 persones amb discapacitat i n'ha format a 300 més en els seus tallers. A més, 700 directius d'empreses han participat en tallers i esdeveniments de sensibilització.

Aquestes xifres ajuden a veure el creixement de l'empresa Eurofirms, basada en la gestió per valors. Ho ha destacat la directora de la Fundació Eurofirms, Maria Jordà, en la seva ponència People first, una història de valors, en la primera edició de la jornada sobre responsabilitat social corporativa, Un món millor.

Eurofirms és la primera empresa nacional de recursos humans, la quarta en el sector, i ha facturat 386 milions d'euros en l'últim any. Com ha crescut tant l'empresa? El motiu cal buscar en els orígens de l'empresa, al 1990, quan el seu fundador va assentar les bases de la gestió per valors -oposada a la gestió per objectius-, de manera que sempre ha estat en la cultura de la companyia.

La directora de la Fundació Eurofirms, Maria Jordà, ha explicat: "Busquem el benestar de la persona. Una empresa responsable amb treballadors feliços és igual a resultats garantits. El nivell de satisfacció és molt més alt de la mitjana del sector."

Els valors clau d'aquesta empresa dedicada a la integració laboral de persones amb discapacitat són la transparència, la responsabilitat i el respecte. Jordà ha explicat el cas d'en Joan, un noi amb autisme, que està treballant com a tècnic de laboratori. Assegura que mai havia hagut una sinistralitat de provetes tan baixa com ara perquè es concentra molt. "Les seves capacitats estan per sobre de les seves limitacions", ha reblat.

Maria Fraile, responsable d'RSC d'Eurofirms / Aniol Resclosa

En la mateixa jornada 'Un món millor', la responsable d'RSC d'Eurofirms, Maria Fraile ha impartit una sessió pràctica sobre l'RSC a l'empresa. Fraile ha destacat que la història de la Cristina i la Sònia, dues treballadores que van poder participar com a voluntàries en el Gran Recapte d'Aliments durant dues hores de la jornada laboral. "Tenir aquesta sensibilitat des de la direcció és quelcom important que es transmet als treballadors", ha afirmat Maria Fraile, que també ha destacat que aquest compromís cal treballar-lo en molts sentits, com per exemple amb els proveïdors, tot integrant el sector social i fomentant bones pràctiques.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00