Sociedad

Les turbulències internacionals impacten al cor de la indústria gironina

Els empresaris atribueixen a polèmiques com el 'dieselgate' i al Brexit la caiguda de les exportacions de la indústria química i del metall

Pere Cornellà, de PIMEC Girona; i Jaume Guàrdia, vicepresident de la Cambra de Comerç / Ràdio Girona

Girona

La indústria química i del metall pateix una caiguda de les exportacions per culpa de la inestabilitat internacional. En una taula organitzada per Ràdio Girona, els empresaris alerten que les polèmiques de Donald Trump i el Brexit, impacten de ple en l’economia gironina.

En el que portem d’any, les exportacions de béns d’equip com maquinària o material de transports s’ha desplomat un 6%. El sector de l’automòbil ho ha fet un 4,6%. També han baixat les exportacions dels productes químics un 2,6%, i el tèxtil i el calçat un 1,4%.

El vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Guàrdia, ha assegurat que és un exemple clar de l’impacte sobre l’economia gironina de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, i de les conseqüències del Brexit. Guàrdia ha posat d'exemple l'ecàndol d'emissions contaminants de vehicles Volkswagen -conegut com a dieselgate-, que ha provocat una demanda més baixa d'automòbils a nivell mundial.

Aquesta situació del sector metal·lúrgic i químic es veu eclipsada pel moment de glòria que viu el sector porcí, que està venent a fora un 46% més "gràcies" a la pesta porcina que pateix la Xina, que ha hagut de sacrificar més d’un milió de porcs. També pugen les exportacions d’electrodomèstics i mobles.

Efectes econòmics de les protestes

En la mateixa tertúlia a Ràdio Girona, el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Guàrdia, ha lamentat que els disturbis per la sentència hagin perjudicat la imatge a nivell internacional. Tot i això, assegura que són situacions puntuals que no tindran efectes greus en l’economia. La Cambra de Comerç assegura els talls de l’AP-7 de la setmana passada han passat factura en el sector dels transports i en comerços de la Jonquera. Però, així mateix, creu que el que realment resta competitivitat és la poca inversió en les infraestructures, el preu i la qualitat de l’energia, o uns impostos que consideren massa elevats.

En aquest sentit, el president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, ha reclamat a l'administració millors "condicions de desenvolupament": infraestructures, energia, fiscalitat. "És quelcom que els empresaris no podem fer pel nostre compte sinó que ens calen unes vies de desenvolupament afavorides pel planejament de les administracions i que es troba a faltar", ha explicat.

Cornellà també ha denunciat que molts polígons industrials no tenen accés a la fibra òptica, un exemple que fa que "la capacitat emprenedora queda limitada".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00