Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 31 de Octubre de 2020

Otras localidades

Costa Brava, 2100: menys cales

En menys d'un segle, segons els estudis, hi haurà un metre menys de platja i desapareixeran algunes cales

Els experts alerten dels efectes devastadors del canvi climàtic en un litoral ja de per si malmès pels humans

Embarcacions a la Costa Brava aquest estiu

Embarcacions a la Costa Brava aquest estiu / Ràdio Girona

Ara cada any, en diverses platges, el mar puja 2 mil·límetres cada any, però a finals de segle els experts avisen que el ritme s'accelerarà i que les platges poden perdre 1 metre de sorra.

Agustín Sánchez-Arcilla, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, també avisa que les onades seran més fortes. Són efectes que patirà la Costa Brava perquè l’activitat humana l’ha fet més vulnerable.

Sánchez-Arcilla ha afirmat a Ràdio Girona: "El litoral està malalt perquè està molt afectat per l'actuació dels éssers humans, i per tant, no té la seva capacitat natural de reacció. El seu sistema immunitari s'ha reduït i no pot resistir igual de bé que abans quan hi havia un espai d'acomodació darrere: quan la costa era dinàmica i havia l'aportació dels rius".

Entre els punts que estan en major risc, es troben els Aiguamolls de l'Empordà i els camps del voltant, que es podrien salinitzar, i el delta de la Tordera.

Els experts també demanen estudiar els trams de penya-segats per preveure com els afectarà el canvi climàtic.

En aquest sentit, asseguren que no es pot construir com ara a primera línia de mar i que caldrà una arquitectura més conservadora.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?