Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 06 de Diciembre de 2019

Otras localidades

Es tripliquen a Barcelona les víctimes de violència masclista que retiren la denúncia en meitat del procés

Les expertes ho atribueixen a una Justícia victimitzadora que, després de casos com el de la Manada, genera desconfiança en les denunciants

La jutgessa degana de violència de gènere a Barcelona creu que es tracta de dones que perdonen els seus maltractadors pels mecanismes del cicle de la violència

Imatge d'arxiu /

En els últims sis anys a la província de Barcelona, s'ha triplicat el nombre de dones, víctimes de violència de gènere, que renuncien a continuar endavant amb el procés judicial i retiren la denúncia. Des del 2012 han passat de representar 4,9% al 15%; de ser 171 a 758, segons dades de l'última memòria del Deganat de Barcelona. Les expertes ho atribueixen a un sistema judicial victimitzador, que genera desconfiança en les víctimes i en una desafecció cap a la justícia arran de casos com el de la Manada o la Manada de Manresa. La magistratura no hi està d'acord i apunta cap als cicles interns de la violència, que empenyen a algunes dones a perdonar els seus maltractadors o a tornar amb ells.

Des de Dones Juristes, un col·lectiu advocades feministes, assenyalen directament als jutjats de Barcelona. "Són molt durs amb la dona, especialment a Barcelona. Les víctimes acaben molt descontentes, perquè no se senten escoltades ni compreses, al contrari; hi ha molta incredulitat i les qüestionen", assegura Marisa Fernández, portaveu de Dones Juristes. Fonts policials hi estan d'acord. Creuen que gran part de les dones que retiren la denúncia ho fan perquè el sistema judicial no compleix les seves expectatives o perquè no estan psicològicament preparades per suportat un procés dur i llarg, que pot arribar a durar un any.

Precisament per això, en contra de l'opinió general, algunes advocades feministes adverteixen molt a les seves clientes sobre presentar una denúncia. "Desanimem o fem desistir les dones que creiem que no estan preparades. Sempre expliquem que si no és un cas molt clar i molt provat, la denuncia no és un camí de roses. És un camí d'espines", lamenta Fernández. La psicòloga especialista en violències masclistes, Alba Alfageme, assegura que és important denunciar, però admet que hi ha dones que psicològicament no estan preparades per passar pel tràngol. "Li posem responsabilitat a les víctimes, quan el sistema hauria d'adaptar-se a elles", manté Alfageme. Els Mossos d'Esquadra reivindiquen la denúncia, que en aquest 2019 ha crescut en un 1,5% respecte a l'any anterior. Han augmentat significativament les denúncies de maltractaments psicològics.

"És més complicat investigar aquest tipus de maltractament, però cal insistir-hi", sentencia la caporala Andrea Garcia.

Segons Alfageme, els casos de la Manada o la Manada de Manresa han provocat molta desafecció judicial entre les víctimes de violències masclistes. "Quan els preguntes perquè han retirat la denúncia et parlen de por i de desconfiança en els jutges. El que abans era desconeixement judicial ara s'ha convertit en desconfiança", lamenta Alfageme: "Aquestes dones empatitzen amb les víctimes dels casos més mediàtics i pensen, si el seu cas ha acabat així, què passarà amb el meu que és menys clar?", explica Alfageme.

Des de la magistratura, discrepen. La jutgessa degana de violència contra la dona a Barcelona, Francisca Verdejo, ho vincula als processos interns de la violència, al que es coneix com a síndrome de la lluna de mel: "Pensen que després de dos o tres dies detingut, l'agressor ha canviat i ha escarmentat. Creuen que les deixaran en pau o, en molts casos, reprenen la relació".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?