Sociedad

"Un assetjament constant": les clàusules abusives de les hipoteques

Un veí d'Albons explica la situació que es va trobar quan va deixar de pagar mig any la seva hipoteca de 16 anys.

El banc el volia fer fora de casa seva, i havia venut el deute a un fons voltor.

L'Audiència de Girona està donant la raó a persones com ell, que podran conservar la casa gràcies a la sentència del Suprem

Palau de Justícia de Girona / Arxiu

Un dels primers beneficiats per l'Audiència de Girona per les clàusules abusives ha explicat en una entrevista al programa 'Soroll Girona' de Ràdio Girona-SER Catalunya la situació viscuda després de deixar de pagar mig any la hipoteca que havia pagat durant setze anys. L'Audiència de Girona està donant la raó a persones com ell, que podran conservar la casa gràcies a la sentència del Tribunal Suprem.

"De sobre comencen a arribar-te molta documentació i burofaxs. És un assetjament constant a través de telèfon, telèfons dels menors i de familiars", ha explicat el deutor.

El Tribunal Suprem diu que l’únic requisit és que el deutor encara tingui la possessió de la casa com a garantia de la hipoteca. Una sentència que arribava després del toc d’atenció del Tribunal de la Unió Europea. Anna Torroella, advocada experta en dret bancari, diu que l'entitat no pot fer fora algú de casa seva si ha deixat de pagar menys d’un any.

"Si una persona deixa de pagar tres quatre quotes és irrisori en comparació a un préstec que pot ser de 300.000 euros o de 360 quotes. És molt dramàtic que es puguin emportar la finca perquè durant la vida has tingut una ensopegada o mala situació", afirma Torroella.

Una situació que s’ha complicat perquè els bancs han venut el deute a fons voltors, i els clients no saben amb qui han de saldar el deute.

"Els bancs estan obligats per normativa a vendre's el deute i ho malvenen a fons voltors, constituïts en paradisos fiscals amb molta opacitat. Estem assistint a les transferències de riquesa més gran de la història", creu Torroella.

A Girona, s’havien presentat setanta recursos contra les clàusules abusives de les hipoteques.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00