Sociedad

Fiscalia investiga la patronal càrnia per suposat frau

El treballador que va advertir sobre presumptes irregularitats econòmiques a la FECIC va ser acomiadat

El jutjat creu que el van fer fora com a represàlia però rebutja la demanda per danys morals perquè no hi veu cap vulneració laboral

Edifici de Barcelona on estan situades les oficines de la FECICGoogle Maps

Barcelona

La Fiscalia investiga la principal patronal de la carn a l’estat espanyol, la FECIC, per presumptes irregularitats comptables. El treballador que ho va detectar ha pagat un preu molt alt perquè el van acomiadar. I ara un jutjat considera que no es va vulnerar cap dels seus drets laborals, i per tant, no li reconeix danys morals.

Pol Moragas va ser el responsable econòmic de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques durant un any, de juny del 2017 fins al mateix mes del 2018, quan el van acomiadar per carta. El van fer fora tres dies després que es reunís amb el secretari general de la patronal, Josep Collado per aclarir si s’havia embutxacat diners dels comptes corrents de les organitzacions càrnies que dirigeix.

S’investiga si el secretari general de la FECIC va desviar presumptament diners dels comptes de la Federació i altres organitzacions satèl·lit com la Fundació Privada d’Indústries de la Carn (FIC), que rep subvencions públiques, o l’Associació Catalana d’Indústries de la Carn.

El Ministeri Públic sospita que Collado gaudeix d’un cotxe personal de gamma alta pagat suposadament amb fons de la Fundació, o que cobrava en efectiu xecs al portador a través de finestreta del banc,o presumptament abonava viatges o àpats a través dels comptes d’aquestes organitzacions empresarials.

Una suposada administració deslleial que Moragas ja havia advertit per correu electrònic dos mesos abans, el 29 de març de l’any passat.

Dura carta d’acomiadament

El secretari general de la Federació, Josep Collado, va interpretar les paraules d’aquest treballador com una amenaça i una deslleialtat. A la carta d’acomiadament disciplinari li deia que havia dinamitat qualsevol pont amb l’empresa, que “havia traspassat un punt de no retorn amb un abús de confiança absolut i una transgressió de la bona fe contractual, insalvable”, segons l’escrit recollit a la sentència del jutjat social número 24 de Barcelona a la qual ha tingut accés SER Catalunya.

La Fiscalia investiga presumptes irregularitats

L’1 d’agost de fa un any, Pol Moragas va presentar una denúncia a Fiscalia, que des de llavors està investigant. El Ministeri Públic ja té sobre la taula l’informe final encarregat a la Policia Nacional. I ara ha de decidir si arxiva el cas o bé presenta querella al jutjat per un suposat delicte d’administració deslleial.

El secretari general de la Federació i altres càrrecs van declarar a l’octubre passat davant la policia sobre aquestes sospites i van aportar les auditories dels comptes i les actes dels òrgans de govern dels últims 4 anys, entre altres documents.

El jutjat rebutja la nul·litat de l’acomiadament

Uns dies abans, el 24 de juliol, Pol Moragas, va presentar una demanda al jutjat social 24 de Barcelona per reclamar la nul·litat de l’acomiadament “per vulneració de drets fonamentals”. La jutge però rebutja la petició d’aquest treballador perquè considera que no s’ha vulnerat cap dels seus drets laborals. El més xocant és que considera que el van fer fora com a conseqüència directa “de la comunicació realitzada al senyor Collado en relació a les irregularitats que deia haver detectat i que van motivar al mateix temps, que amb posterioritat, presentés una denúncia davant de la Fiscalia”.

Malgrat tot això, la jutge creu que no té dret a cap indemnització per danys morals “perquè no reclamava davant de l’empresa cap dels drets laborals, sinó que havia comunicat al senyor Collado que havia detectat determinades irregularitats comptables que res tenien a veure amb els seus drets laborals , sinó amb la situació econòmica o comptable de l’empresa i amb la possible responsabilitat del senyor Collado en relació a la mateixa”.

33 dies per any treballat

La jutge del social, María Pía Casajuana, no declara nul l’acomiadament però sí improcedent i obliga l’empresa a readmetre’l i a pagar-li el sou i els bonus que li deuen des que el van fer fora, o acordar una sortida a 33 dies per any treballat. L’empresa és partidària de fer-lo fora i pagar-li la indemnització corresponent a més del bonus anual, que és d’uns 1.000 euros. Amb tot, ha presentat recurs a la sentència.

“No va ser cap represàlia”

Per la seva banda, el secretari general de la FECIC, Josep Collado ha negat a SER Catalunya que acomiadés el responsable econòmic “com a represàlia” i assegura que la relació amb l’empresa “no va quallar, no va encaixar i se’l va acomiadar”. I recorda que han aportat voluntàriament tota la documentació que els han demanat. També ressalta que aquest treballador va presentar la denúncia a Fiscalia dos mesos després que el fessin fora i afegeix que “no té massa lògica que un senyor que ha treballat 12 mesos demani una indemnització de 80.000 euros, és una mica forassenyat”.

FECIC, amb 41 anys, és la unió de diferents associacions empresarials, que agrupen escorxadors, sales de desfer i importants empreses del sector que es dediquen a la transformació en productes càrnics elaborats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00