Sociedad

Les presons catalanes proposen el segon grau per als presos del procés

La decisió no és vinculant i l'última paraula la té el Departament de Justícia

EFE

Barcelona

Les juntes de tractament de les presons en la qual compleixen les seves penes els nou presos del procés els han classificat sense unanimitat i “després d'un intens debat” en segon grau, segons ha explicat el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. El debat passava entre el segon grau o el tercer, que implicaria que els presos poguessin anar a la presó només a dormir. El segon grau, en canvi, implica que els condemnats estiguin 24 hores a la presó com la majoria d'interns. Es tracta del règim ordinari que no preveu sortides encara que pot flexibilitzar-se amb l'aplicació de beneficis penitenciaris, com l'article 100.2 del reglament penitenciari que els permetria anar a treballar o exercir voluntariat vuit hores al dia.

Aquesta classificació no és definitiva, sinó que ara s'obre un període de dos mesos, prorrogable a quatre, perquè el servei de classificació del departament de Justícia ratifiqui o no la proposta de les presons. Fonts jurídiques mantenen que la Generalitat no esgotarà el termini i que a la fi de gener podrien posar el segell definitiu a aquest segon grau. Una decisió “difícil”, segons Calderó, perquè es tracta de “casos molt singulars”, sense precedents a Catalunya.

Article 100.2 i permisos

Fins que la Generalitat no ratifiqui la decisió, les defenses dels condemnats no podran demanar beneficis penitenciaris, com l'article 100.2 del reglament penitenciari, que fonts jurídiques d'Esquerra Republicana ja han anunciat que demanaran. Ho faran aportat a les presons informació sobre ofertes de treball que podrien exercir al mig obert els presos, mentre paral·lelament inicien la via judicial recorrent davant el jutge de vigilància penitenciària aquest segon grau. Des de Junts per Catalunya, l'advocat dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i del líder de la ANC, Jordi Sànchez manté que la classificació ha de ser de tercer grau i va lamentar que es justifiqués una opció com la que han pres finalment les presons.

Tampoc podran demanar permisos els dirigents d'Òmnium i ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, fins que la Generalitat els classifiqui definitivament, una instància que preveuen “àgil”. I és que Sànchez i Cuixart compleixen un quart de la pena el 15 de gener, la qual cosa els dona dret a permisos; sortides per a les quals, si són de fins a 48 hores, només necessiten autorització del departament de Justícia. Quan rebin definitivament el grau, els seus advocats poden recórrer-lo davant el jutge i en segona instància davant el Tribunal Suprem, per ser el tribunal que va dictar la sentència. Només en un 5% dels casos, la secretària de mesures penals corregeix la classificació que fan les presons.

La decisió de les juntes

El responsable de presons ha fet una crida a la confiança en les institucions penitenciàries i ha assegurat que els professionals de presons han decidit aïllats del “soroll” mediàtic. “La Generalitat no dicta les sentències, ho fan els jutges. Als serveis penitenciaris els correspon garantir els drets, no lesionar-los”, ha sentenciat Calderó.

Per a classificar als presos, les juntes, formades pels directors dels centres i per un equip de psicòlegs, educadors, treballadors socials i juristes, han tingut en compte les opcions de trobar treball dels condemnats, l'ambient social i familiar o el risc de reincidència. Encara que el principal factor és la durada de les penes, segons els juristes, que van de 9 a 13 anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00