Hoy por hoy Tarragona
Actualidad
Mon Millor

El Port s'electrifica

El Moll de Balears permetrà que els creuers que comptin amb aquesta possibilitat s'endollin a la xarxa elèctrica per deixar d'emetre CO2. És un dels titulars que deixa la primera edició de Món Millor, el cicle de debats engegat per SER Catalunya que s'ha celebrat al Teatret del Serrallo de Tarragona.

Una de les dues taules de debat que es va dur a terme durant la jornada Món Millor. / Helena Grau

El Port de Tarragona s'electrifica per rebre la propera generació de creuers. El nou moll de Balears, on atracaran els creuers a partir de l'any 2021, estarà ja preparat perquè els vaixells s'endollin a la xarxa, en lloc de mantenir els seus generadors dièsel engegats, com fins ara. De fet, cap port de l'Estat ofereix avui la possibilitat d'endollar creuers a la xarxa elèctrica. Sí que ho fan per vaixells de mida més petita.

De fet, el responsable d'Infraestructures del Port, Carles Segura, avança que el port tendirà cap a l'electrificació en els futurs molls, tot i que l'aplicació d'aquesta tècnica depèn totalment de la voluntat de les navilieres d'adaptar els seus vaixells que, de moment, opten majoritàriament per l'ús de combustibles menys contaminants en comptes de l'electricitat. "Hem d'estar preparats per quan arribi aquest tipus de demanda" afirma.

És un dels titulars que ens deixa la jornada un Món Millor, organitzat per aquesta casa i que pots recuperar a través d'aquest enllaç. Un crit d'alerta sobre la necessitat de capgirar els sistemes de producció a les empreses i de renovar les polítiques davant l'emergència climàtica.

Adrià Gelabert, consultor professional en sostenibilitat per empreses, explica que "les empreses que tenen polítiques de sostenibilitat són més rendibles a llarg termini i obtenen millors resultats". De fet, la multinacional química BASF va aprofitar la jornada per explicar que, ara mateix, està subministrant un material per fer sabates esportives que permet al fabricant, una coneguda marca, reciclar-les per fabricar-ne set més. Les empreses, de fet, tendeixen cap a la reducció de la seva petjada de carboni: la cap de Responsabilitat Social Corporativa de Port Aventura, Choni Fernàndez, va considerar que el parc temàtic té marge per créixer sense generar més residus, i va subratllar que el parc centra ara els seus esforços en la sensibilització ambiental dels clients.

Una altra cosa és l'administració pública i les polítiques de lluita contra el canvi climàtic. Assumpta Ferran, exresponsable de l'Institut Català de l'Energia i membre actual de la Fundació per les Energies Renovables. Diu que anem tard, que l'emergència requereix polítiques que no s'estan afrontant. En canvi, qui sí que comença a aplicar solucions en forma d'economia circular són els municipis. Alcover i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant són dos dels 9 ajuntaments tarragonins que es preparen per escalfar diversos equipaments públics amb la biomassa del seu terme municipal. Gestió forestal i estalvi energètic.

Des de la Generalitat, el director general de Promoció Econòmica, Lluís Juncà, fa autocrítica i diu que el govern hauria de promoure que aquests projectes tinguessin un impacte major posant d'acord a més municipis. "El que hauria de fer la Generalitat és agafar als ajuntaments, agafar a les Diputacions i crear espais on es pugui parlar d'aquest tipus de projectes", afirma.

Un Món Millor forma part d'un cicle de debats entorn de qüestions de fons impulsat per SER CATALUNYA.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00