Sociedad
Medio ambiente

El GOB denuncia la desaparició de 2 Km de paret seca a Es Mercadal

Es tracta d'un element etnològic que es troba en una zona protegida per la qual cosa podria ser objecte d'una sanció

El GOB investiga com s'ha eliminat aquest tram de dos kilòmetres de paret seca. / GOB Menorca

Mahón

El Grup ecologista GOB ha presentat una solicitut d'informació a l’Ajuntament des Mercadal per l’eliminació de 2 kilòmetres de paret seca a una finca del nord del terme municipal. Els conservacionistes apunten que la paret seca és un element etnològic que no es pot llevar en una zona protegida com és el cas ja que és un indret qualificat com Àrea d'Interès Paisatgístic. Per ara els ecologistes estan recollint dades i segons el que descobreixin actuaran perquè podria ser motiu d’obertura d’un expedient sancionador.

La paret seca de Menorca és un dels elements més característics del paisatge de l'illa. Serveixen per a controlar el bestiar, separar els conreus, guarir del vent, frenar l'erosió, generar toponímia i refugiar molt de tipus de fauna. De vegades, quan es planteja una nova gestió d'una finca agrària, cal eliminar algun tram que ja no serveix. Però quan es fa a gran escala, es causa una transformació paisatgística i funcional molt més important.

El Pla Territorial Insular dedica un article a la protecció urbanística del patrimoni paisatgístic i disposa que tots els plans d'ordenació urbanística han de conservar i valorar els elements del paisatge rural tradicional (parets seques, tancaments d’ullastre, infraestructures tradicionals de drenatge, pous, aljubs, etc.), especialment dins ANEI i ANIT i, per descomptat, a les àrees d'interès paisatgístic grafiades com a tal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00