Sociedad

Més vigilants al cel

Els Mossos intensifiquen l'ús de drons per controlar protestes massives als carrers de Barcelona

Els aparells capten imatges en temps real i les envien immediatament al CECOR

Drons dels Mossos d'Esquadra sobre Barcelona / Anna Punsí CADENA SER

Barcelona

Els Mossos d’Esquadra han començat fan servir drons amb més freqüència per controlar les grans manifestacions i els han fet enlairar durant les protestes post sentència del 14 d’octubre. Aquests aparells ofereixen imatges complementàries a l’helicòpter policial que s’envien al centre de comandament perquè es puguin prendre les decisions corresponents.

Els Mossos tenen sis drons, que manipula un pilot de la policia amb formació, i s’enlairen després de comunicar a ENAIRE (el gestor de l’espai aeri) la ruta que faran. Abans d’aixecar-los ho fan saber a la torre de control de l’aeroport del Prat perquè no puguin col·lidir amb el vol d'altres d'aeronaus a Barcelona. Tot i que volen a uns 120 metres del terra, que és el màxim permès per aquests aparells.

Anna Punsí

Els pilots no perden mai de vista el dron. Alguns fins i tot volen subjectats a un cable, com es va veure dimecres passat durant la prèvia del partit entre Barça i Madrid al Camp Nou. Un dron va estar captant imatges de la protesta convocada per Tsunami a Travessera de les Corts. L’aparell estava a la vertical del terrat de la Conselleria de Salut enganxat a un cable. “Això permet tenir-los connectats a la bateria i oferir imatges durant hores i a més mitigar el risc de caiguda i accident”, explica Xavier Moya, sergent responsable de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria del cos.

Explica també que els avantatges d’aquests aparells són diversos: “permeten enviar imatges al moment al centre de coordinació i que allà els comandaments d’un dispositiu puguin prendre decisions en funció del que veuen, fins i tot encara que estiguessin a la Xina, connectats a un ordinador de la Policia de la Generalitat podrien veure-ho amb només un segon de retard”, detalla Moya i recorda que els drons són “complementaris a l’helicòpter i fins i tot de vegades es poden enlairar quan les condicions climatològiques no permeten volar a l’helicòpter”. Recorda que també són menys sorollosos. Els veïns es queixen sovint del brunzit estrepitós de l’hèlix, que en dies convulsos, vola durant hores i hores sobre terrats i pisos de la capital catalana i àrea metropolitana. L’octubre del 2017 es va convertir en una banda sonora quotidiana ja que durant aquells dies complexos van arribar a coincidir en l’espai aeri els helicòpters de Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Els Mossos van ser el primer cos policial a fer volar un dron l’any 2018 en un espai aeri controlat durant el Mobile World Congress, a L’Hospitalet de Llobregat, a menys de 8 quilòmetres de l’aeroport. També n’han fet servir en concerts, festivals com el Sònar, dispositius contra el tràfic de drogues (van participar en l’últim operatiu al barri de Sant Roc de Badalona amb la Divisió d’Investigació Criminal), en la reconstrucció d’accidents aeris i de trànsit, en incendis com el del Parc de Bombers de Bellaterra i també s’estan fet proves per vigilar possibles infraccions de trànsit. “Això encara està en estudi”, diu Moya.

També s’han utilitzat per prevenir robatoris a urbanitzacions combinat amb l’helicòpter policial. Durant el Carnaval de Sitges, per exemple, mentre els drons controlaven la rua festiva, l’helicòpter va sobrevolar les zones més aïllades per evitar que hi hagués assalts a les cases. Asseguren que d'aquesta manera van poder prevenir aquests possibles casos.

Un Reial Decret regula el vol de drons als cossos i forces de seguretat de l’Estat sense que hagin de permís de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. Però els pilots han d’estar titulats i han d’estar en coordinació amb el gestor de l’espai aeri per no interferir amb un avió que vagi o surti de l’aeroport del Prat, per exemple. Es fan estudis de seguretat i es comuniquen en tot moment els plans de vol. El primer cop que van aconseguir aixecar un dron al Mobile World Congress van fer abans moltes reunions amb AENA i ENAIRE per coordinar-se.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00