Sociedad

L'error humà és la principal causa dels accidents aeris a Catalunya

14 persones han perdut la vida des de l'any 2017 en vols d'avioneta, d'ultralleugers o de planejadors

Restes d'una avioneta accidentada el passat mes d'agost a Bonastre / Xavi Toscano ACN

Barcelona

Cada any hi ha a Catalunya entre 15 i 20 accidents aeris de mitjana, amb víctimes mortals o ferits. Sinistres que no tenen res a veure amb la perícia dels pilots sinó més aviat amb un excés de confiança. La majoria d'accidents investigats pels Mossos d'Esquadra tenen com a causa principal un error humà. Poca atenció, massa confiança, una mala maniobra o no tenir en compte el temps són els principals desencadenants d'aquests sinistres.

"Per la nostra experiència, puc dir sense cap mena de dubte, que la gran majoria han estat errors humans, entenent que el factor meteorològic també ho és, perquè com a pilots estem obligats a consultar el temps. Hi ha molts dies que la millor decisió és quedar-te a terra. Perquè com diem, l'enlairament és opcional però aterratge és obligatori", resumeix el sergent Xavier Moya, cap de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria de Mossos, que es dedica a investigar les causes d'aquests accidents.

14 víctimes mortals en 3 anys

14 persones ha perdut la vida des del 2017 a Catalunya després d'estavellar-se contra el terra quan volaven en avionetes, planejadors o ultralleugers.

Tres persones van morir en dos accidents el 2017 amb ultralleuger, una parella a Sant Pau d’Ordal per un problema de visibilitat i un pilot a Gurb després de patir un mareig i estavellar-se.

El 2018 va ser especialment tràgic amb 7 persones mortes. Van perdre la vida 3 alemanys que viatjaven en una avioneta que venia de Portugal. Quan el pilot volia aterrar a Reus, l'aparell va patir una avaria en el motor enmig de la boira i es va estavellar, l'any passat hi va haver dos morts més en un ultralleuger a la Seu d’Urgell i dues víctimes més a Barberà del Vallès, que anaven en una avioneta, que va xocar contra el terrat d’un edifici a tocar de l’aeroport de Sabadell.

Aquest any han mort 4 persones: dues a Bonastre (Baix Penedès), un instructor i un alumne, que anaven en avioneta i havien d’aterrar a Reus. Està encara sota investigació perquè les víctimes i l'aeronau van quedar destrossades. Enguany hi ha hagut dos accidents mortals més; el pilot d’un planejador sense motor estavellat a Meranges a finals d’octubre per un error humà i un altre planejador a qui li va fallar el motor a Igualada.

La Unitat Tècnica de Seguretat Aèria dels Mossos també destina recursos a investigar altres accidents amb paracaigudistes o parapentistes, per exemple, encara que no siguin mortals. També sinistres de globus aeroestàtics, com el de Sallent del passat 7 de desembre que va xocar contra una línia elèctrica. El pilot va patir cremades a les mans.

Millora de la seguretat aèria

A banda de la investigació dels Mossos, que treballen com a policia judicial per esbrinar en primer lloc que no siguin sinistres provocats amb un rerafons criminal, la policia també aporta dades a la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIAC) Aquest organisme depèn del Ministeri de l’Interior i té com a objectiu recollir dades per incrementar la seguretat aèria i fer millores en aquest camp. "Nosaltres com a policia de proximitat solem arribar abans al lloc de l'accident i podem enviar totes les dades que recollim", explica el sergent Moya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00