Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 28 de Febrero de 2020

Otras localidades

CORONAVIRUS CORONAVIRUS La OMS eleva el riesgo de expansión e impacto a "muy alto a nivel global"

El canvi climàtic ajuda la lluita contra les vespes asiàtiques

Les altes temperatures de l'estiu han estat més útils que les trampes dels apicultors

Una vespa asiàtica agafada amb pinces.

Una vespa asiàtica agafada amb pinces. / ACN

En els últims anys, els apicultors han aconseguit mantenir a ratlla les vespes asiàtiques amb un dispositiu que les electrocuta quan s'apropen a les caixes on es produeix la mel però que, en canvi, permet el pas de les abelles. Es combina amb trampes amb feromones que, a la primavera, capturen vespes mare.

El número de vespes ha seguit creixent, però molt menys del que s'esperava. L'any passat van captutar unes 14.800 reines, quan n'esperaven ben bé el doble. Els apicultors que van col·laborar l'any passat en aquesta campanya van capturar 7906 reines a la Selva, 4100 al Gironès i 1030 a la Garrotxa. En tot l'Empordà van poder-ne capturar 1200.

Els experts atribueixen la frenada del seu creixement al canvi climàtic: a la sequera de l’estiu i a les poques pluges de la primavera. El professor de zoologia de la Universitat de Girona, Josep Maria Bas, apunta que aquestes condicions climàtiques poden fet que cada cop els nius siguin més petits: "Semblaria que a temperatures extremadament elevades, especialment perquè fan els niu en capçades d'arbres en punts molt elevats, i poca pruviometria en determinats moments de l'any, sobretot en els moments en el què el cicle vital necessita la presència d'aigua o necessiten regular la temperatura dins dels nius, hauria fet que hi hagi menys nius i quan hi ha hagut aquests nius han sigut més petits".

A Roses es va detectar el primer niu actiu de Catalunya, el 2014, i s’ha anat expandint fins al Vallès, sobretot gràcies al fet que no tenen cap animal que els faci la competència.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?