Sociedad

Moren totes les nacres censades a la Costa Brava

Estan més a la vora de l'extinció per un paràsit que les mata de gana

Una nacra al Mediterrani / Wikicommons

La Fundació Mar, en l’últim any, no ha trobat viva cap de les 250 nacres censades des de fa gairebé deu anys. De fet, la nacra ha estat inclosa a la llista d'espècies en perill crític d'extinció.

Un protozou és el responsable que aquests mol·luscs s'estigui morint. La infecció es va detectar fa dos anys al sud d'Espanya i es va expandir ràpidament. Es creu que ha arribat per culpa del canvi climàtic o les aigües de llast dels grans vaixells. E

l 2018, la mortalitat de les nacres censades a la Costa Brava havia arriba al 85%.El director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, diu que cal estudiar què ha passat perquè no torni a passar amb altres espècies.

Les nacres són un dels mol·luscs més grans del món. Són com un mol·lusc de roca, però neixen a la sorra i són de color carn. Poden arribar a fer un metre d'alçada i s'alimenten del plàncton. És una espècie pròpia de tot el Mediterrani.

Durant anys, van ser l'objectiu d'alguns caçadors per utilitzar-se per decorar restaurants o interiors de cases. També quedaven enganxades a les xarxes d'arrossegament dels pescadors.

Les deu estacions de la Fundació Mar són de 500 metres quadrats al fons del mar. Compta amb cartografia en tres dimensions per analitzar els diferents individus.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00