Hoy por Hoy GironaHoy por Hoy Girona
Sociedad

Girona decreta estat d'emergència per risc de desbordament de l'Onyar

L'Agència Catalana de l'Aigua considera que la situació està estabilitzada

La caiguda d'una torre d'alta tensió a Sant Hilari Sacalm ha deixat 220.000 abonats sense subministrament, que ara ja l'han recuperat

Reoberta l'AP-7 -tallada aquest matí de Figueres cap amunt per neu a França- però encara hi ha moltes carreteres tallades per aigua

No hi ha escola al Baix Empordà i el Pla de l'Estany i també hi ha centres tancats en d'altres comarques

L'Onyar al seu pas pel centre de Girona a les 9:40. / Imatge: Jordi Altesa

Girona

El primer episodi del Glòria està ocasionat nombrosos problemes a les comarques de Girona.

L'Ajuntament de Girona ha activat la situació d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar, especialment al carrer del Carme i al Barri Vell. Segons l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, és una actuació preventiva, per si la situació es complica en les properes hores.

També han activat un dispositiu policial per avisar les plantes baixes de les zones que poden estar afectades.

Tot i això, l'Agència Catalana de l'Aigua diu que el riu Onyar en el seu pas per Girona està estabilitzat, però s'espera que l'entrada d'un nou front de pluges pot tornar a fer crèixer el cabal.

A primera hora d'aquest matí, hi ha hagut una falta de subministrament que han patit 220.000 abonats degut a la caiguda d'una torre de la línia de la MAT a Santa Hilari Sacalm. Poc després de les 10:45, Endesa ha informat que ja torna a estar tota la línia restablerta.

Hi ha dificultats per circular per les carreteres. Ara mateix encara n'hi ha moltes de tallades. Una de les que s'acaba de reobrir (12:15) és l'AP-7, tallada de Figueres cap amunt des de primera hora del matí perquè ha nevat a França. Fins ara s'estaven desviant els vehicles per l'N-II que, en aquella zona, s'ha col·lapsat.

Un accident entre tres camions en el punt on desviaven els vehicles de l'AP-7 cap a la Nacional ho ha complicat tot. Un dels conductors ha quedat atrapat i els bombers estan intentant rescatar-lo. També és difícil l'accés a Torroella de Montgrí perquè està tallat l'accés des de Parlavà i també des d'Ullà.

La línia R11 de Rodalies ha estat tallada fins a les 13h perquè han caigut arbres entre Llinars i Sant Celoni i han afectat la catenària i l'Euromed i el Talgo van més lents per precaució entre Figueres i Tarragona. Ara mateix, hi ha retards.

Els rius porten molta aigua. El Ter a Torroella de Montgrí superava els 2'5 metres, també passava dels 2 metres el Daró a La Bisbal però la crescuda més espectacular ha estat la del riu Onyar al centre de Girona. Habitualment amb molt poca aigua, aquest matí (9:45) s'acostava als 5 metres d'alçada.

La dificultat per circular ha fet que molts ajuntaments hagin decidit suspendre les classes, especialment al Baix Empordà i el Pla de l'Estany. També hi ha molts centres sense classe al Gironès (Sarrià, Salt, Sant Gregori), la Selva, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

La Universitat de Girona no ha suspès les classes però ha demanat els professors que avui no hi hagi continguts avaluables.

Al litoral, la preocupació és el fort onatge, que ha arribat a més de 13 metres -mar endins- al Cap de Begur. Ahir a la tarda es va haver de desallotjar un restaurant a Blanes, situat a primera línia de costa i a Tossa de Mar i l'Estartit, l'aigua penetra als carrers que estan més a prop del mar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00