Sociedad

Pròtesis integrades a l'os en una sola operació

Pròtesis de cama que s'enganxen directament a l'os i milloren la qualitat de vida dels pacients amputats

L'Hospital Vall d'Hebron és el primer centre de l'Estat que fa aquesta cirurgia en intervenció única.

Pacient amb la pròtesi integrada a l'os / Hospital de la Vall d'Hebron

Barcelona

La tècnica es diu osteo-integració i consisteix en implantar a l’os de l’extremitat amputada una peça metàl·lica que surt a l’exterior a través de la pell del monyó. Allà s’hi fixa la pròtesi.

Aquest sistema evita els problemes que els anclatges tradicionals de les pròtesis provoquen al 30% dels amputats: dolor, úlceres, infeccions i dificultat per caminar.

“Amb l’implant d’osteo-integració, la qualitat de vida dels pacients amputats millora radicalment: caminen més i millor, prescindeixen de l’encaix i de les seves complicacions associades i, com que la pròtesi va unida directament a l’os, la integren al seu cos d’una forma més natural, recuperant l’osteo-percepció o capacitat d’identificar sensacions a través de la pròtesi”, explica el Dr. Pablo Corona, cirurgià ortopèdic de Vall d’Hebron.

Des de l’abril fins ara, el centre ha implantat aquest tipus de pròtesi a tres pacients amputats a causa d’accidents de trànsit i que tenien dificultat d’adaptació a l’encaix tradicional. Per primera vegada a l’Estat, la cirurgia s’ha realitzat en una operació única, en comptes de fer-ho en dos temps.

Amb dues intervencions, passen 2 anys abans el pacient pot caminar sol, sense bastons, recolzant la pròtesi a terra. A més, el risc d’infecció en aquest cas s’eleva al 60%. Fent-ho en una sola operació aquest risc és inferior al 2%, i 6 mesos després de la cirurgia el pacient ja pot caminar sense crosses i millor, amb més equilibri”, segons Corona.

Perquè la recuperació sigui un èxit cal fer un bon procés de rehabilitació, durant el qual s’ensenya al pacient a caminar amb la nova pròtesi.

De moment aquesta cirurgia es contempla per a les amputacions per sobre del genoll provocades per traumatismes: accidents, infeccions o càncer d’os. Per a les amputacions derivades de patologies vasculars i diabetis encara no es recomana aquest procediment quirúrgic.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00