Sociedad

Trànsit utilitza els mòbils dels conductors per saber la velocitat a la que se circula per una carretera

Les dades són agregades i anònimes, de manera que es preserva la privacitat dels ciutadans

Un conductor fa servir una app de navegació al mòbil / pxhere.com

Barcelona

El Servei Català del Trànsit ha contractat l'empresa INRIX i el RACC perquè li donin dades minut a minut de la velocitat mitjana a la que es mouen els cotxes en determinades carreteres. Aquestes empreses utilitzen dades de diferents fonts, però bàsicament de les companyies telefòniques que fan un seguiment dels mòbils que porten els conductors o els mateixos vehicles.

Les companyies de telèfon tenen dades de com es mouen els aparells i això permet saber si hi ha retencions en una via, si la circulació és fluida o si hi ha trams de carretera on la gent acostuma a córrer més del que està permès.

El coordinador de Mobilitat i Seguretat Viària del Servei Català del Trànsit, Òscar Llatje, ha explicat en una entrevista a SER Catalunya que en cap cas es posa en perill la privacitat dels ciutadans. Llatje diu que "mai arribem a tenir dades personals ni d'un conductor en concret, sempre són dades agregades". A més, "la companyia no podria vendre aquesta informació personal".

Segons el contracte signat l'any 2017, el Servei Català del Trànsit paga 160.000 euros a les empreses que li ofereixen les dades sobre la velocitat mitjana a les carreteres en cada moment.

L'Ajuntament de Barcelona també ha utilitzat dades d'usuaris dels telèfons mòbils, en aquest cas de la companyia Orange, per estudiar el trànsit de pas a las Rondes. Igual que el Servei Català del Trànsit, no és el consistori el que compra directament aquesta informació a la companyia telefònica, sinó que ho fa a través d'una empresa de serveis.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00