Sociedad

VIH: més a prop de la cura funcional

Investigadors de l'Institut de Recerca de la SIDA de BCN (IrsiCaixa), en col·laboració amb altres centres de l'Estat, han identificat tres persones infectades per VIH capaces de controlar el virus sense tractament durant més de 25 anys.

És el primer cop al món que es detecta aquest perfil de pacients

Javier Martínez-Picado, investigador principal de l’IrsiCaixa / IrsiCaixa

Barcelona

Una de cada 300 persones infectades per VIH són capaces de controlar el virus de forma espontània, sense tractament i sense desenvolupar la malaltia, però a llarg termini acaben perdent aquesta capacitat. Se’ls anomena “controladors d’elit”.

Aquestes tres persones de l’estudi, un home i dues dones, presenten una combinació de factors genètics, virològics i immunològics que els permet controlar de forma espontània el virus des de fa més de 25 anys. Per això se’ls considera “controladors d’elit excepcionals”.

Ara, coneixent el mecanisme, els científics intentaran reproduir-lo en altres pacients que no tenen aquesta capacitat de forma natural. “És una observació molt important, perquè saben la manera com el virus s’ha integrat a les cèl·lules d’aquestes persones i tenint en compte les seves característiques genètiques, podem intentar emular el que la natura fa de forma autònoma i buscar mecanismes per mimetitzar aquesta resposta”, explica Javier Martínez-Picado, investigador ICREA a IrsiCaixa.

A més, és possible que gràcies a aquest descobriment també es pugui predir si altres “controladors d’elit” tindran la capacitat de mantenir adormit el virus a més llarg termini del que és habitual.

Segons Martínez-Picado, en els propers mesos es coneixeran nous casos com aquests, un a Europa i un o dos més als Estats Units.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00