Sociedad

Gossos d'assistència a les ambulàncies del SEM

El SEM s'ha convertit en el primer sistema d'emergències mèdiques de l'Estat espanyol que permet pujar a les ambulàncies els gossos d'assistència per acompanyar el pacient

Un cop el vehicle arribi a l'hospital, el centre es farà càrrec de l'animal

La gossa pigall Cometa, assegurada a l’ambulància / Laura Fíguls ACN

Barcelona

Hi ha cinc tipus de gossos d'assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física, o que pateixen trastorns de l'espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d'altres.

Aquests gossos, degudament acreditats i identificats amb una placa, ja poden accedir a partir d'ara a totes les ambulàncies del SEM: tots els vehicles han incorporat un sistema d’ancoratge per poder lligar el gos, de manera que l’animal quedi assegurat.

El gos podrà viatjar a l'interior de la cabina assistencial de l'ambulància, sempre que l'estat del pacient ho permeti. Aquesta cabina compta amb un sistema de subjecció que enganxa l'arnès del gos al mecanisme de retenció. És un sistema senzill el que s'ha ideat. En cas que el gos no pugui viatjar a la cabina, per motius operatius dels professionals sanitaris, anirà assegut als peus del seient del copilot, degudament assegurat”, ha explicat Antoni Encinas, gerent del SEM.

En tots dos casos, el sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos, en garantirà la seguretat en cas de col·lisió del vehicle, de frenada brusca o altres maniobres imprevistes, i també evitarà interferències en el conductor.

“Aquest és ‘un petit gran projecte’. ‘Petit’ perquè tècnicament i econòmicament no ha estat difícil de trobar una solució, però és gran perquè va néixer de la demanda d'un ciutadà que va preguntar si podia pujar el gos a l'ambulància i, quan ho vam analitzar, vam veure que no hi havia cap motiu per dir-li que no. I també és gran perquè no surt del despatx de l'alta direcció, sinó que van ser els tècnics que van fer-se seva la demanda i han establert pràcticament tot el procediment", ha afirmat Encinas.

“És un pas més en la sensibilització respecte als pacients que tenen alguna discapacitat, que respon a la visió de trencar obstacles”, ha afegit la consellera de Salut, Alba Vergés.

La col·laboració de l'ONCE Catalunya ha estat clau per crear el protocol d'actuació del SEM, gràcies al treball de camp amb gossos guia dins l'ambulància.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00