Sociedad
FINANCES

La banca andorrana obté uns beneficis de 112 milions d'euros el darrer any

Les entitats del país augmenten un 11 per cent els recursos de clients que es dupliquen en deu anys

Esther Puigcercós, directora d'Andorra Banking. / Arxiu ANA

Andorra la Vella

La banca andorrana tanca l’exercici 2019 amb una millora dels indicadors principals com el benefici, el volum dels recursos gestionats, la inversió creditícia, la rendibilitat i la ràtio de solvència. Totes aquestes xifres són un avançament del tancament oficial a 31 de desembre de 2019 que han de ser revisades pels auditors i aprovades pels òrgans de cada entitat.

El conjunt dels bancs andorrans, Andbank, BancSabadell d’Andorra, Crèdit Andorrà, MoraBanc i Vall Banc han assolit a 31 de desembre de 2019 un total de 49.714 milions d’euros de recursos gestionats, una xifra que s’ha incrementat un 11% respecte el 2018, i que s’ha duplicat en la darrera dècada (veure gràfic).

Igualment, la banca andorrana ha tingut un creixement important dels beneficis agregats del 12,5% respecte de l’exercici anterior, fins els 112 milions d’euros. Tot i la conjuntura econòmica de tipus d’interès baixos, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional que suposa entre d’altres majors exigències de provisions, i les fortes inversions tecnològiques, els bancs han aconseguit transformar el negoci per retornar als beneficis creixents.

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que en aquest avenç del resultats de la banca andorrana “el sector a Andorra ha aconseguit retornar de forma consolidada als beneficis creixents amb uns balanços reforçats i rendibles”.

La inversió creditícia bruta s’ha incrementat fins als 6.059 milions d’euros, un 2,5% superior a l’exercici 2018, qüestió que denota el creixement de la demanda per part de clients i empreses.

Durant el 2019, tots els bancs de la plaça han mantingut els seus ratings internacionals, el que demostra "la confiança en el sector per part de les agències gràcies al manteniment d'uns fonaments sòlids" segons l'associació de bancs.

Una altra dada important que mostra la sostenibilitat i confiança en el sector bancari andorrà és la rendibilitat financera (ROE) que se situa en un 7,76%, per sobre de la mitjana de bancs europeus (6,60% segons dades del BCE del 3r trimestre del 2019).

La ràtio de solvència CET1 (phase-in) és del 16,98% a 31 de desembre del 2019, superior a la de l’exercici anterior que era del 16,30%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 14,37% segons dades deL Banc Central Europeu (BCE) del 3r trimestre del 2019. El 2019 serà el primer exercici en què les entitats presentin la ràtio de solvència segons els criteris europeus de Basilea III després de l’entrada en vigor durant el gener del 2019 de la Llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.

Esther Puigcercós valora que “com a plaça tenim uns pilars forts per a encarar el futur amb l’experiència d’equips professionals, una economia domèstica en creixement, un mercat internacional amb oportunitats, alta solvència i fortalesa, i una transformació digital i normativa homologada”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00