Jueves, 01 de Octubre de 2020

Otras localidades

Primer protocol a tot Catalunya per lluitar contra els matrimonis forçats

La Generalitat l'estrenarà la setmana que ve i passa per formar professionals d'escoles, ambulatoris, centres socials i d'atenció a la dona per detectar casos de risc i saber com actuar

En els últims deu anys s'han detectat 163 matrimonis forçats a Catalunya, però els experts alerten que n'hi ha molts més d'amagats

Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat

Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat / Cadena SER

La Generalitat començarà a desplegar a partir de dilluns un nou protocol per detectar i prevenir els matrimonis forçats. És un nou circuit que s'estrena a tot Catalunya, un protocol que fins ara només existia a les comarques de Girona. La Secretaria d'Igualtat i Migracions de la Generalitat, amb l'ajuda d'experts i entitats, formarà professionals que poden estar en contacte amb víctimes, des d'escoles, ambulatoris, serveis socials o centres d'atenció a la dona, per identificar signes d'alerta (per exemple, un viatge a països d'origen on sovint es consuma el matrimoni). A més, designarà referents a cada territori que seran els encarregats de rebre tots els avisos de possibles matrimonis i prendre les mesures necessàries per protegir a la víctima.

També s'ampliaran les places de pisos d'acollida per atendre les víctimes que en alguns casos escapen de la família per evitar que les casin.

"És impossible saber" quantes dones estan en risc a Catalunya reconeix Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, però calcula que hi ha 7.000 noies d'entre 15 i 19 anys filles de famílies procedents de països de l'Àfrica subsahariana, Índia o Pakistan on es practica el matrimoni forçat.

163 víctimes des del 2009

En els últims 10 anys els Mossos d'Esquadra han detectat 163 casos de matrimonis forçats, alguns ja consumats i d'altres a punt de celebrar-se. De les 163 víctimes, la meitat són nenes menors d'edat. Els experts sospiten que n'hi ha molts més d'amagats, perquè les noies tenen por a denunciar o demanar ajuda "per possibles represàlies de la família", segons explica Andrea García, cap del gurp central d'atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra.

El matrimoni forçat és delicte a Espanya i està castigat amb penes de fins a 3 anys i mig de presó. La llei també permet perseguir penalment els matrimonis que se celebren fora, als països d'origen de les famílies practicants. A Catalunya, es considera una forma més de violència masclista.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?