Sociedad

El 80% de la flota d'arrossegament es queda a port

No poder garantir les mesures de seguretat en moltes embarcacions i la caiguda del preu fa que els números no surtin

El president de les confraries catalanes preveu una onada d'ERTO

Moltes embarcacions es queden a port aquests dies. / Imatge: ACN

Girona

"No vull que sembli que no volem sortir. Som conscients que garantir el subministrament de peix és important però no podem", diu Antoni Abad, president de les confraries de Catalunya i patró major de Roses.

Dos son els factors que estan fent que aproximadament el 80% de la flota hagi decidit quedar-se a port degut al coronavirus; la impossibilitat de complir les mesures de seguretat a bord i la caiguda del preu del peix.

"A les barques d'arrossegament hi van unes cinc persones, l'espai no hi sobra i si, a més, n'hi ha dos que diuen que no ho veuen clar... amb tres ja no pots sortir", argumenta i fa notar que a les tripulacions, la majoria voreja la seixantena i són perfil de risc.

És el principal sector a les comarques de Girona amb 70 embarcacions segons dades de la Generalitat a 31 de desembre de 2019 (224 a tot Catalunya), seguit del de l'encerclament, amb 22 (62 a tot Catalunya), on aplicar les mesures de seguretat encara és més difícil perquè "les barques són més petites i hi va el doble de gent".

Però és que sortir i tornar a port amb peix tampoc garanteix res perquè els preus s'han desplomat i no cobreixen despeses. Segons Abad, això és perquè el principal client de la flota Catalana, "el petit minorista que té una peixateria i que proveeix els bars i restaurants de la costa" no té client "i si decideix que s'acosta a llotja, tampoc troba gènere".

Això afecta a les barques d'arrossegament, a les de l'encerclament i a un altre sector que sí que podria complir les mesures de seguretat, el de les arts menors -amb una o dues persones a bord- però que tampoc té client perquè, un altre cop, depèn de la distribució del minorista.

El president de les confraries de Catalunya creu que la situació potser variaria si hi hagués algun tipus d'incentiu però la pesca no ha estat inclòs en el 'sector prioritari'. En aquest escenari, vaticina que la majoria acabarà presentant un ERTO perquè els mariners cobrin mentre les barques estiguin amarrades a port.

Situació diferent és la dels autònoms, com molts armadors. Abad ha explicat que estan negociant amb la Generalitat -"que s'hi estan abocant molt", recalca- perquè aquest perfil de treballador també puguin tenir algun tipus de prestació.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00