Sociedad

La Generalitat diu que alguns afectats per un ERTO podrien no cobrar fins el maig

Ja s'han superat els 400.000 aturats per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació

La Generalitat diu que alguns afectats per un ERTO podrien no cobrar fins el maig

La Generalitat diu que alguns afectats per un ERTO podrien no cobrar fins el maig

El departament de Treball tem que el Ministeri no pugui donar resposta i que hi hagi treballadors afectats per un expedient de regulació temporal que hagin d'esperar fins a meitat de Maig a cobrar l'atur. Un temor que manifesta quan ja se superen els 400.000 aturats mitjançant un ERTO a Catalunya. És una xifra més alta que la d'aturats que hi havia abans del coronavirus.

Abans de començar l'allau d'Expedients temporals, el nombre de treballadors a l'atur era de 395.000. Ara, el nombre de persones afectades per un ERTO és ja de 407.000.

Davant l'allau de persones que han de cobrar la prestació d'atur, el secretari de Treball, Josep Ginesta diu que s'ha d'evitar la "tragèdia" que representaria que aquest personal que han deixat de treballar temporalment a mitjans de març no puguin cobrar el 10 d'abril, el dia que toca cobrar l'atur, sinó el 10 de maig i demana al Ministeri de Treball que flexibilitzi l'operativa del SEPE.

Ginesta ha dit que s'imagina "el pitjor escenari" ja que la infraestructura del SEPE "és molt feble" a Catalunya i creu que tindrà "serioses dificultats per donar resposta" als milers de peticions. Segons el secretari general, tres setmanes després el SEPE "no ha flexibilitzat ni ha automatitzat la sol·licitud de prestacions" d'una manera fàcil i senzilla.

"Ens temem el pitjor dels escenaris que hi hagi treballadors que es puguin quedar sense rebre la prestació de la meitat del mes i que ens trobem amb milers de treballadors que aquest mes es quedin amb només una part del seu sou", ha advertit.

El secretari general de Treball ha demanat que s'habiliti "immediatament" la sol·licitud col·lectiva de prestacions, és a dir, que l'empresa pugui donar les dades essencials per fer el pagament quan presenta l'ERTO; i es permeti que el treballador afectat per la suspensió temporal de la feina se li reconegui automàticament la prestació d'atur i després es verifiqui posteriorment si s'ha adjudicat de forma correcta. Alhora, ha apostat perquè el servei estatal faci pagaments setmanals en lloc de fer blocs de transferències mensuals.

Fins ara s'han presentat 51.000 expedients a Catalunya. La majoria s'estan tramitant però, en alguns casos, el departament de Treball ha denegat que es puguin produir per causa major. És el cas d'empreses com Damm o Freixenet, que han baixat vendes però no han hagut de tancar. Tampoc se li ha autoritzat a l'Institut Dexeus, que pertany al sector sanitari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00