Domingo, 07 de Junio de 2020

Otras localidades

El Govern torna a rectificar i ara sí que aturarà les obres

Les anades i vingudes en aquesta qüestió s'expliquen en part perquè ERC i Junts per Catalunya han defensat estratègies diferents

Operaris públics treballant en una obra

Operaris públics treballant en una obra / Gerard Vilà (ACN)

La Generalitat ha aprovat un nou decret que obligarà a aturar totes les seves obres, excepte les que estan considerades d’emergència. És el que estava previst fer ja dimecres passat, però el govern no ho va aplicar argumentant que havia d’adaptar-se al Reial Decret de Pedro Sánchez, que permetia suspendre les obres només a petició dels contractistes. Aquest canvi reiterat de criteri en només quatre dies s’explica en part perquè al govern ERC i Junts per Catalunya han defensat coses diferents.

La Generalitat podia haver aturat les obres des del primer dia emparant-se en la llei de contractes, com va fer l’Ajuntament de Barcelona. Però, segons han explicat fonts del govern de Junts per Catalunya, Vicepresidència i els responsables de l’empresa Infraestructures.cat preferien evitar l’aturada de tots els treballs, una posició que també defensaven algunes de les grans constructores. En canvi, el departament de Territori i Presidència apostaven per la suspensió. De fet, a la conselleria de Damià Calvet, el dia 24 de març estava tot a punt per aturar a l’endemà les 36 obres que estaven en marxa.

En un primer moment, es va imposar el criteri de Vicepresidència i es va aturar la suspensió de les obres argumentant que, per donar major seguretat jurídica, la Generalitat s’havia d’adaptar al que havia aprovat el govern espanyol. Però la pugna a l’executiu de Quim Torra va continuar i finalment ara s’aturen les obres. Fonts de Vicepresidència expliquen que dimarts es va pensar que adaptar el decret de la Generalitat al de l’Estat seria un bon camí per aconseguir la paralització dels treballs. Però que finalment s’ha decidit buscar una via més taxativa per aconseguir l’aturada i garantir així la seguretat dels treballadors.

Això sí, amb el nou decret es donen més garanties a les empreses de les que atorgava la primera ordre de suspensió. Igual que estableix el Reial Decret del govern espanyol, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que la Generalitat “per evitar l’acomiadament de treballadors” assumirà el cost dels salaris, del lloguer de maquinària i de les assegurances dels contractistes.

Segons ha explicat Budó, hi ha 17 obres de les 36 que té en marxa Territori que ja s’han aturat a petició dels contractistes i ara es suspendran totes les altres. Només es continuaran fent les que són considerades d’emergència, com, per exemple, les que estan en marxa per reparar els efectes del temporal Glòria.

Tot i la voluntat de continuar les obres d’emergència, moltes ho faran amb dificultat perquè els constructors no tenen accés al tots els materials que necessiten.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?