Sociedad

9 de cada 10 atesos al CAP de Camprodon són de segona residència, segons l'alcalde

L'alcalde alerta que anar de vacances a Camprodon és un risc per als veïns.

El Departament de Salut s'agafa a les dades del març per dir que el percentatge de forans atesos no és tan elevat.

Urgències de Camprodon / ICS Girona

Camprodon

Segons dades de l’Ajuntament, el 85% de les vendes del supermercat del poble es fan a persones de segones residències i també són els que han fet el 90% de les visites al CAP dels darrers dies. Són, en la majoria de casos, persones que han burlat el confinament travessant mig país de matinada per evitar els controls policials.

Xavier Guitart -alcalde de Camprodon

00:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1586343766195/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Per la seva banda, el Departament de Salut ha fet arribar a l'alcalde les dades de les consultes ateses al CAP de la població durant tot el mes de març. Són dades que inclouen les dues primeres setmanes del confinament, però no el primer cap de setmana de Setmana Santa, que ja era abril.

Xavier Guitart -alcalde de Camprodon

00:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1586343653973/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segons Salut, durant el març hi ha hagut 435 visites a urgències, de les quals el 83% són pacients que tenen el seu metge de capçalera a Camprodon i el 17% restant són de fora -la majoria d'ells de fora de la Regió Sanitària de Girona-.

Segones residències ocupades

El nombre d’ocupants a les segones residències ja era elevat a principis del confinament, segons ha explicat l'alcalde Xavier Guitart, i això ha fet que aquesta Setmana Santa pràcticament no hagi crescut.

Guitart, ha criticat aquestes actituds perquè els serveis públics estan pensats per atendre les 3.500 persones censades a tota la Vall de Camprodon i això suposa un risc si hi ha una punta de contagis a la zona.

Guitart també assenyala que aquesta situació fa que hi hagi moments de recels entre veïns de tot l’any i els de les segones residències.

Escenes semblants es viuen a diferents municipis, tant de muntanya com del litoral, on hi ha una forta presència de segones residències. És el cas de Tossa de Mar, on l’alcaldessa Imma Colom, ha explicat que hi ha hagut moments, sense anar a més, de tensió tan a comunitats de veïns com a la via pública.

A Tossa, malgrat els controls policials a les tres carreteres que arriben a la població, no saben com hi ha gent que els esquiva i acaba arribant a la segona residència.

Jordi Altesa Cabanas

Jordi Altesa Cabanas

Editor del programa Soroll en Ràdio Girona. Periodista y criminólogo.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00