Sociedad

Salut ajorna convertir Fontajau en hospital de campanya

La tendència d'ingressats per coronavirus s'ha estabilitzat els últims dies i un terç dels llits estan lliures

Salut té un estudi sobre les necessitats per convertir el pavelló en hospital de campanya amb capacitat per 154 llits en 8 o 9 dies

El pavelló de Fontajau, durant la instal·lació del nou parquet després del Glòria. / Imatge: ACN

Girona

De moment, el pavelló de Fontajau no serà hospital de campanya. El Departament de Salut manté l'opció en la recàmera però encara no farà el pas. El motiu és que ara mateix hi ha un 37% dels llits que estan lliures i els últims dies "s'ha detectat una tendència a l'estabilització pel que fa al nombre de pacients amb COVID 19 ingressats". Són 600 llits lliures dels 1.715 que hi ha disponibles.

Des del dia 2, el nombre d'ingressats per coronavirus ronda els 600, un centenar dels quals en estat crític. A l’inici de la pandèmia les dades havien tingut "una clara corba ascendent" que els últims dies "ha quedat estabilitzada" i el nombre d'altes creix dia a dia durant el que portem d'abril. El 76% de les 406 altes donades fins ara, han estat en els sis últims dies.

Una tendència que fa pensar "que l’actual disponibilitat de llits que hi ha a la Regió Sanitària Girona hauria de ser suficient per poder atendre les necessitats d’ingressos dels propers dies, tant de pacients amb COVID 19 com per altres patologies, en el supòsit que la tendència actual es mantingui".

No només això, l'Hospital Josep Trueta -informa Salut- "ja té planificades noves reconversions d’espais en Unitats de Cures Intensives". Fins ara "s’han habilitat 5 unitats de cures intensives, a més de la Unitat Coronària i ja hi ha prevists un espai de creixement més". Entre les UCI del Trueta, de l’Hospital Santa Caterina i de la Clínica Girona, en aquest moment hi ha habilitats 94 llits, quan normalment n’hi ha 29, a més del tots els llits de crítics que també s’han habilitat als hospitals comarcals.

Amb tot, Salut diu que està fent un seguiment diari de les necessitats i de les tendències per poder reaccionar, si convingués, transformant el pavelló de Fontajau en hospital de campanya amb capacitat per a 154 llits. Una transformació que es podria fer, segons el Departament, en 8 o 9 dies. El pavelló podria servir per fer front a necessitats de les comarques de Girona o d'altres territoris.

Juntament amb la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, el DipSalut i Metges Sense Fronteres s'ha "elaborat el projecte de com s’hauria d’adaptar el pavelló de Fontajau, tant des d’un punt de vista estructural, com de necessitats de subministrament, tipologia de pacients que s’hi derivarien, circuits interns de treball, aprovisionament de material i nombre de professionals que farien falta per a l’atenció."

També s’han fet els "contactes amb les empreses que haurien de treballar en l’habilitació de l’equipament, tant pel que fa instal·lacions de gasos, elèctriques, tancaments d’espais, subministrament de llits, dotació d’equipament informàtic, etc per convertir el pavelló en un hospital".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00