Sociedad | Actualidad

El telèfon de l'esperança rep el doble de trucades amb el coronavirus

El 70% dels usuaris expressen angoixa davant el virus i es disparen les consultes per conflictes familiars

Voluntari responent una trucada / Telèfon de l'Esperança

Voluntari responent una trucada

Barcelona

El telèfon de l'Esperança ha viscut una allau de trucades des que es va declarar l'Estat d'Alarma. "De 45 trucades al dia, hem passat a més de 80 i el 70% són persones angoixades amb el coronavirus", explica l'AnneGarcia, responsable de relacions externes de la Fundació. Els voluntaris que fan de veu amiga a aquells que se senten sols o tristos, han hagut de redoblar esforços i augmentar les línies disponibles per l'allau i asseguren que també han vist augmentar els conflictes familiars.

"Truquen per l'angoixa del coronavirus, però no és el problema principal, sinó el detonant", explica en Cinto Campaña, voluntari des de fa 3 anys. "Tenen por de sortir al carrer i contagiar-se, els angoixa deixar de rebre la pensió, tenir un familiar malalt i no poder visitar-lo o no poder anar a veure el pare a la residència", relata Garcia. Però "després d'una estona, inflant-los a preguntes", com li agrada descriure-ho a en Cinto, s'adonen que "darrere hi ha sempre altres problemes: ansietat, depressió o problemes mentals".

La convivència 24 hores al dia en un mateix espai tampoc és senzill i fa aflorar els conflictes. "Ens ho repeteixen un darrere l'altre", explica Campaña, que nega haver-se trobat amb cap cas greu de violència masclista o domèstica, sinó problemes de relacions familiars. "Hi fa famílies amb relacions problemàtiques i en aquests casos la manca de distància, complica molt la vida a casa i angoixa a moltes de les dones que ens truquen", afegeix.

I és que el 70% de les persones que truquen són dones. La majoria són solteres i moltes es senten soles, tot i que des que s'ha aplicat el confinament, s'han reduït les trucades de persones amb problemes de solitud. "La gent que normalment truca amb sensació d'abandonament i solitud extrema, amb el coronavirus estan com distrets, i la seva solitud els sembla passar en segon terme", explica encuriosit Campaña. "Ja ho diu la dita: la de molts...", afegeix sota un somriure.

A l'altra banda del telèfon, els voluntaris tenen prohibit donar consells. "Nosaltres escoltem", explica Garcia. I ho fan tots els dies de la setmana. Per atendre l'allau de trucades han passat de dos a tres línies de telèfon. El número és el 682 300 003 i no té cost addicional.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00