Jueves, 22 de Abril de 2021

Otras localidades

DEBATE 4-M EN LA SER DEBATE 4-M EN LA SER Àngels Barceló modera el debate del 4-M: abre Pablo Iglesias y cierra Mónica García

Crit d'alerta de les residències de discapacitats

Les residències de persones amb discapacitat sumen a dia d'avui 32 morts, 434 residents amb positiu confirmat o símptomes de coronavirus i gairebé mig miler de professionals de baixa. Els directors d'aquests centres es queixen que malgrat Salut els diu que són prioritaris, s'han d'espavilar per tenir material de protecció i proves

Les residències de persones amb discapacitat sumen a dia d’avui 32 morts

Les residències de persones amb discapacitat sumen a dia d’avui 32 morts / Fundació Guru

Les dades a les que ha tingut accés SER Catalunya les han recollit els propis centres que denuncien que Salut no està fent un seguiment específic. Alerten que el risc de contagi a les residències o als pisos on conviuen discapacitats que tenen una certa autonomia són similars a les de les llars d’avis. Mery Alòs és la directora del centre que la fundació Guru per a persones amb autisme té a Sant Cugat i es queixa que el material que els ha facilitat la Generalitat ha estat testimonial. “al principi de la crisi, explica, ens van enviar un parell des bosses, que vam haver d’anar a buscar a Sant Sadurní, amb una parell d’ulleres de protecció, guants i unes bates, una mena de kit d’emergència que durava dos dies. Després ens han enviat algunes mascaretes quirúrgiques, dues ulleres de protecció i sis pantalles de protecció. La resta del material ha vingut de donacions de particulars, de compres que hem fet i també de l’Ajuntament de Sant Cugat”.

Al centre viuen 12 menors i 23 adults. Entre els adults hi ha 11 positius confirmats i 10 més amb símptomes de COVID. Pacients als que resultat complicat aïllar i pels quals una hospitalització pot resultar molt traumàtica. Hem hagut de derivar a diferents pacients, que no poden estar acompanyats i “per a un persona amb trastorn de l’espectre autista el seu suport, el seu vincle amb el món passa pel seu educador, que moltes vegades és l’únic que l’entén quan intenta comunicar-se”.

El sindicat UGT fa dies que denuncia la manca de material i com les direccions dels centres s’han d’espavilar per protegir als seus usuaris i també als professionals que els atenen. La responsable d’educació especial del sindicat, Carme Ruiz explica que els centres “mes afortunats” han disposat de donacions , “fins i tot d’algun test cedit per laboratoris privats, però aquesta no és la solució. Els usuaris d’aquests serveis són persones fràgils. El sindicat considera prioritari que tots els treballadors passin la prova del COVID per garantir que no estan contagiats i que no contagiaran a les persones de les que tenen cura.

La patronal que agrupa a les entitats del sector ha iniciat una campanya de recollida de fons per garantir que tots els centres poden comprar el material que els falta. Des de la conselleria asseguren que són igual de prioritaris que les residències d’avis i que s’han habilitat espais i hotels on poden traslladar els pacients que han de fer aïllament.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?