Sociedad | Actualidad

La Diputació demana a l'estat que anul·li el control econòmic dels Ajuntaments

Ha aprovat una moció perquè puguin utilitzar tots els seus recursos a fer front al coronavirus en comptes d'amortitzar deute.

Xaloc avança 19 milions d'euros a un centenar d'ajuntaments d'impostos que no cobrarà fins a l'estiu.

La Diputació demana una "regularització urgent" dels immigrants i demandants d'asil que fa temps que estan en espera.

Segon ple telemàtic de la història de la Diputació. / Imatge: Diputació de Girona

Girona

La Diputació de Girona segueix fent els plens per via telemàtica degut al coronavirus i també segueix centrada d’una manera gairebé exclusiva a combatre els efectes del virus. Avui ha aprovat per unanimitat una moció que, directament, demana a l’estat que derogui la LRSAL, la llei mitjançant la que es fiscalitza els comptes municipals des de l’esclat de la crisi del 2008.

Una petició que planteja que els consistoris puguin tornar a ser amos dels seus recursos per fer front a la crisi "des de la primera línia" i no per “seguir amortitzant deute quan la majoria dels municipis ja quasi no en tenen”, en paraules de l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, que ha afegit que això suposa acabar amb “el principi del fluorescent... algú sota un fluorescent situat a molts quilòmetres de distància que decideix què hem de fer”.

Carles Motas - alcalde de Sant Feliu de Guíxols

00:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1587473765430/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

En concret, la moció demana poder mobilitzar el superàvit de 2019 sense restriccions, flexibilitzar la regla de despesa, anul·lar les mesures que limiten l’autonomia local, garantir les aportacions supramunicipals previstes per al 2020 i ampliar-les per fer front a la crisi així com ser menys estrictes en els requisits de la llei de contractació pública -inclòs la de personal- per donar resposta a les noves necessitats que demanda la situació.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ho ha sintetitzat així: “la crisi del 2008 ens va portar la LRSAL i aquesta ens ha de portar a sortir-ne”.

El text, aprovat per unanimitat, també preveu demanar a la Unió Europea que redefineixi els programes de finançament europeu del període 2021-27 i ser permissius amb els calendaris d’execució i justificació dels programes ja concedits en el passat.

A escala local, s'acorda la creació d’una taula de treball dels diferents partits presents a la corporació per donar suport als ajuntaments en els diferents fronts oberts que hi haurà a partir d’ara.

Laia Pèlach - CUP

00:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1587473843314/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Regulació urgent

El ple de la Diputació també ha aprovat demanar a l'estat que modifiqui la llei i el reglament d'estrangeria actual, que dificulta la regularització. No només això, l'acord inclou la petició expressa de fer una "regulació urgent de persones migrades o sol·licitants d'asil" que fa temps que esperen.

  • 19 milions de xaloc

L'essència del text -a proposta de la CUP però amb aportacions i suport de tots els partits- és deixar de considerar les persones que venen de fora "treballadors abans que ciutadans" i la idea va sorgir -ha explicat la portaveu d'aquest partit, Laia Pèlach- després de la tancada dels joves immigrants a la Universitat de Girona demanant feina i papers.

Per això, la moció també demana a la Generalitat que revisi els serveis de tutela perquè cap jove quedi fora de circuit entre els 18 i els 21 anys i que puguin rebre un acompanyament fins que tingui les necessitats bàsiques cobertes donant-los formació o fins i tot, fent-los entrar en programes d'inserció municipal.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00