Sociedad

"En el desconfinament s'ha de pensar en la densitat de població" demanen alcaldes de zones rurals

Preixens i Torrebesses són dons dels 42 municipis a Lleida amb cero casos de Covid, segons Salut

Imatge de Torrebesses a l'esquerra, i, de Preixens a la dreta / RÀDIO LLEIDA

Preixens

A la demarcació de Lleida, hi ha hores d'ara 42 municipis que no tenen cap cas positiu de Covid, i, entre aquests, n'hi ha 7 que ni tan sols té cap cas sospitós. En aquest darrer grup, se situen Preixens, Torrebesses o Maldà. Petits municipis, de menys de 500 habitants, amb més del 30 per cent de la població envellida, que de seguit van tancar les llars o casals i els bars del poble.

Els termes municipals agraris, la baixa densitat de població, el compliment de les normes del confinament, i també -segons diuen els mateixos alcaldes- el factor sort, els ajuda a estar nets de Covid. Però ara reclamen, que en el des/confinament no es cometin els mateixos errors que en el confinament.

A Preixens, amb 438 persones, i d'elles 173 majors de 60 anys, el seu alcalde Joan Eroles va corre a tancar el bar del Poble i a cancel·lar les trobades d'avis, abans del decret. 15 dies patint per què no sortís cap cas de contagi dels dies previs. Durant el període de confinament s'han acatat totes les normes. Però creu, que ara amb la desescalada les normes no poden ser les mateixes pel medi urbà que el rural. “No és el mateix desconfinar Barcelona o la corona metropolitana que desconfinar els pobles... que en un municipi com Preixens la gent no pugui anar a córrer o a l’hort o sortir amb els nens, quan és extremadament fàcil sortir i no veure absolutament ningú!” diu l’alcalde Joan Eroles. Afegeix que “jo només demano que alhora de fer el desconfinament, ja què durant el confinament no s’ha pensat en diferenciar per densitat de població entre medi rural i no rural, doncs que ho facin en el desconfinament”.

No cometre els mateixos errors, és el que també demana Mario Urrea, l'alcalde de Torrebesses, municipi que no arriba als 300 habitants i també amb cero positius i cer sospitosos. “Han dit: els nens que no vagin més d’un quilòmetre de casa! Això quin sentit té a Torrebesses, no en té cap! per què jo puc agafar un camí, puc anar a passejar i no em trobaré ningú! Es difícil que a Lleida agafeu un carrer i no trobeu ningú! Diu l’alcalde i que també és president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que a més creu que l'atenció primària és la que ha de marcar els paràmetres de la desescalada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00