Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 29 de Mayo de 2020

Otras localidades

Coronavirus Covid-19

Joanfra Rozalén: "És necessari apuntalar alhora treballadors, estructures, sales i companyies de teatre "

El responsable de La Dependent indica que és important que l'administració recolze al sector cultural per ajudar a superar la crisis del coronavirus

Joanfra Rozalén, responsable de La Dependent, en una imatge d'arxiu als estudis de Radio Alcoy.

Joanfra Rozalén, responsable de La Dependent, en una imatge d'arxiu als estudis de Radio Alcoy. / Radio Alcoy

Fa quasi dos mesos que les sales culturals estan totalment en silenci a causa del coronavirus. Les mesures per evitar els contagis i la propagació del virus van conduir a suspendre concerts, funcions de teatre, exposicions o ballets. Expressions artístiques que, durant aquestes setmanes de confinament, han saltat al gran escenari virtual –a eixa cultura online- mentre esperen poder tornar als espais habituals.

Però també ha estat un temps en que les companyies han hagut d’aturar els seus projectes al no saber quan podran reprendre l’activitat.

És el cas de la companyia teatral alcoiana La Dependent. El seu responsable, Joanfra Rozalén, ha explicat en Tragaluz que estaven preparant un espectacle, amb text de l’alcoià Miquel Peidro, que havia d’estrenar-se el proper 22 de maig a Algete i, entre la gira que tenia prevista, una de les parades era la Mostra de Teatre d’Alcoi. “Portàvem uns 8 mesos de treball i ho teniem tot previst: la banda sonora, escenografia, l’equip artístic i un espai d’assajos a Madrid”, ha explicat. Però la irrupció del COVID-19 els ha obligat a “aturar” aquest espectacle.

El coronavirus ha provocat una brusca frenada al ritme cultural que en el sector s’està traduint en difícils situacions económiques.

El govern central ha presentat aquesta setmana les ajudes de recolzament al sector en aquesta crisis. Rozalén valora que son “positives” tot i que hi ha mesures que “son ambigües”. Amb tot, considera que “és necessari apuntalar alhora als treballadors, estructures, sales i companyies de teatre de la mateixa manera que a altres sectors”, d’ahí la importància d’obtenir el recolzament des de les administracions.

Els col·lectius de les arts escèniques també estudien els protocols que s’hauran d’aplicar per garantir la seguretat durant la celebració de les actuacions. Rozalén ha expressat durant l’entrevista que “hi ha moltes incògnites” en les pautes. “Volem saber com explicar a la gent que el lloc de l’espectador és segur; a l’escenari, de quina manera serà la interrelació de tots els elements de l’espectacle”. Sobre la limitació de l’aforament en la fase de desescalada al 30%, des del sector consideren que “és una mesura impossible de poder assumir”, com ha expressat Rozalén en Tragaluz.

 

Les obres de Fernando Cabrera a la col·lecció municipal

En Tragaluz hem tornat a viatjar virtualment a la col·lecció d'art municipal i amb Lucia Romero hem conegut algunes de les obres significatives de Fernando Cabrera des de principis del segle XX. L'Abisme, Carrasques i Apunt són alguns dels quadres que ha comentat Lucía Romero a l'espai cultural.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?