A Barcelona, quatre de cada 10 pisos turístics han passat al mercat de lloguer
Apartur calcula que 3.900 apartaments s'han convertit en habitatges de lloguer residencial o temporal
Segons l'ajuntament de Barcelona, encadenar diversos contractes temporals és un frau de llei
Barcelona
Uns 3.900 habitatges d'ús turístic (HUT) de la ciutat de Barcelona han deixat de prestar serveis al turisme de curta durada per convertir-se al lloguer residencial. Es tracta del 40,6% del 9.600 pisos turístics censats a la ciutat, segons dades d’Apartur, l'Associació d'Apartaments turístics de Barcelona.
Actualment, a Catalunya hi ha 85.525 pisos turístics registrats, 9.600 dels quals a la capital. La Llei d'Arrendament Urbà, la LAU, permet llogar els pisos per temporades, sempre que no estiguin destinats a ser residència habitual. Per exemple, per estudiants o per professionals que, per motius de feina, han de passar uns mesos a una ciutat.
Les últimes setmanes, portals de lloguer d’habitatge com Idealista o Habitaclia s’han omplert d’anuncis de pisos, molts d’ells moblats, que s’ofereixen per llogar durant períodes d’entre 32 dies i 11 mesos. Per exemple, aquest de Rambla Catalunya, aquest de l’Eixample o aquest de Sants. Aquests anuncis, publicats en ple estat d'alarma, fan sospitar al Sindicat de Llogateres. Segons el portaveu de l’entitat, Jaime Palomera, “el lobby immobiliari està pressionant molt per fer lloguers de temporada que sospitem que són lloguers fraudulents, perquè ara mateix no estan permesos els desplaçaments”.
Els contractes de lloguer per temporada no tenen un termini màxim, però no permeten pròrrogues. Per això, si un cop acabi el període de lloguer temporal es fa un nou contracte per més temps, s'estarà infringint la llei. L'ajuntament de Barcelona perseguirà aquestes conductes i demana als llogaters que les denunciïn.