Sociedad

La Diputació de Barcelona aportarà 1.000 milions per reactivar els municipis

Els ajuntaments rebran aquests diners al llarg de tot el mandat per fer front a les necessitats socials i econòmiques de la crisi del coronavirus

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en una imatge d'arxiuACN

Barcelona

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels ajuntaments 1.000 milions d'euros per fer front a la crisi social i econòmica que ha provocat la pandèmia de la Covid 19. El pla de xoc preveu retornar als municipis part de la despesa imprevista que han hagut de fer durant aquests dos mesos i vol finançar també una part de les inversions que facin a partir d'ara.

Si el ple de la Diputació ho aprova el pròxim dia 28, els 100 primers milions d'euros ja estaran a disposició dels ajuntaments a partir de l'1 de juny. Amb aquests diners els governs locals podran recuperar una part del que ja han gastat per la crisi de la Covid 19. Per exemple, tota la despesa que han destinat a l’atenció social dels ciutadans més vulnerables, la inversió en equips informàtics per garantir el teletreball, els diners que s’han destinat a incrementar la capacitat de fer enterraments o la compra d’equips de protecció individual com mascaretes i guants. També es dedicaran 10 d’aquests milions a millorar la connexió amb fibra òptica de determinats municipis i 60 per reforçar l’economia per la dinamització sociocultural i esportiva.

A més d’aquest pla de xoc immediat, la Diputació té previst oferir a partir de l’1 de gener i fins al 2023 altres 900 milions d’euros per fer inversions i dinamitzar l’economia dels diferents municipis de la província. La presidenta, Núria Marín, diu que la idea és que cada municipi pugui utilitzar els recursos en allò que consideri que és millor per aconseguir l’objectiu que es persegueix: “que ningú quedi enrere des del punt de vista social i que l’economia es vagi reactivant de mica en mica”.

Núria Marín ha detallat que 300 milions es destinaran a inversions per fomentar la diversificació econòmica dels municipis; es destinaran 410 milions d’euros al catàleg de serveis que ofereix la Diputació a ajuntaments i consells comarcals; es reserven 140 milions per a programes específics per fer front a noves emergències i 50 més per cofinançar programes europeus.

La vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny, ha explicat que la idea és enfortir els municipis perquè estiguin menys exposats davant d’altres possibles crisis i promoure l’equitat social i territorial.

La presidenta, Núria Marín, ha deixat clar que els governs locals no ho poden fer sols i ha demanat també ajuts a la Generalitat i al govern espanyol. A l’executiu de Sánchez també li ha reclamat que permeti als ajuntaments utilitzar els diners del superàvit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00