Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 29 de Mayo de 2020

Otras localidades

Reconstrucció i idees

Jordi Ortiz Gisbert, escriptor

De manera inconscient de vegades ens trobem inserts en fortes batalles d’idees. En aquestes disputes, com a col·lectiu, es deliberen assumptes de gran importància per al nostre futur. Sense semblar-ho decidim transitar un camí o altre i ens exposem a conseqüències distintes.

El sociòleg Bauman ha definit la societat del present com a “modernitat líquida”, un concepte molt discutit però que ve a introduir una idea clara: en paraules del propi autor, el fi de l’era del compromís mutu i la corrosió i lenta desintegració del concepte de ciutadania. Suposa una de les conseqüències més negatives d’un individualisme dut a l’extrem.

La crisi sanitària en la que estem inserts ha deixada palesa la necessitat de tornar a pensar en allò públic, allò que ens fa ciutadania. La vulnerabilitat a la que ens hem vist exposats ha canviat la nostra forma de concebre el món, probablement de manera més radical del que sembla. Evitar que s’erosione més encara el concepte de ciutadania és una garantia d’un futur en el que hem de ser capaços de fer front a reptes col·lectius.

A hores d’ara, des de les administracions se’ns parla de Reconstrucció. No oblidem que les idees fonamenten les decisions i si ens encontrem en un món líquid sense unes conviccions sòlides no sabrem afrontar totes les situacions que afecten a la igualtat d’oportunitats, la llibertat o, en última instància, la dignitat inherent a la persona. Com dirien els clàssics, "Historia magistra vitae est" (la història és mestressa de la vida). Aprenguem del moment històric.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?