Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 28 de Mayo de 2020

Otras localidades

Sigue la entrevista con el expresidente del Barcelona Sandro Rosell Sigue la entrevista con el expresidente del Barcelona Sandro Rosell

Tornen a veure tritó verd als Aiguamolls de l'Empordà

Molt freqüent fins als anys 80, a finals de la dècada dels 90 va començar a desaparèixer d'aquest espai.

Cinc anys després de buscar-ne, l'Observatori dels Amfibis de la IAEDEN ha trobat un mascle, diverses femelles i larves.

El tritó verd.

El tritó verd. / Imatge: IAEDEN

Al grup de treball de l'Observatori dels Amfibis de la IAEDEN feia temps que els faltava una peça important de l'atles dels amfibis dels Aiguamolls de l'Empordà que estan elaborant, la del tritó verd.

És freqüent en d'altres zones de les comarques de Girona però als Aiguamolls feia gairebé 20 anys que no se'n tenia ni rastre d'aquest vistós amfibi de la família dels salamàndrids.

Sandra Saura - IAEDEN

Tampoc apareixia citat en entrevistes a naturalistes, experts o en articles científics. I era estrany, segons Sandra Saura, una de les coordinadors de l'Observatori, perquè la zona li era propícia i, "tot i que està protegida per alguns decrets i en alguns llocs és vulnerable, no es considera que l'espècie estigui molt amenaçada".

Sandra Saura - IAEDEN

La seva perseverança ha tingut premi. Han estat cinc anys de sortides nocturnes, frontal al cap o llanterna en mà, pentinant zones dels Aiguamolls de l'Empordà o posant paranys per capturar larves a la recerca d'una espècie que estava perfectament implantada fins els anys 80 però que la intensificació de les pràctiques agràries, la presència de nitrats a l'aigua i, sobretot, el cranc americà, van fer-la desaparèixer d'aquest espai protegit.

Sandra Saura - IAEDEN

Se n'ha trobat un mascle, diverses femelles i un alt nombre de larves en diferents estadis de creixement en una zona "d'inundació temporal" propera a serra Verdera. Segons Saura, no tenen clar si ja hi eren -perquè la zona no havia estat inspeccionada prèviament- "o han vingut per rierols des de serra Verdera", cosa que demostraria la importància de tenir vies per moure's pel territori esquivant un dels perills que amenacen els amfibis: "les carreteres".

Sandra Saura IAEDEN

"Una de les principals amenaces és l'atropellament en carreteres", explica Saura i també la presència del cranc americà. És un problema important perquè és difícil d'eradicar. "Es poden fer controls puntuals de població en zones de cria d'amfibis" però també és efectiu "afavorir els espais d'inundació temporal", molt habituals en la zona mediterrània "perquè, quan s'assequen, els crancs moren o marxen i, quan es tornen a inundar, els amfibis hi troben un espai net" d'aquest depredador.

La troballa ha estat celebrada per aquest grup que es dedica a observar la diversitat d'amfibis que hi ha als Aiguamolls de l'Empordà, com estan distribuïts i com els afecta el canvi.

I ara què? La protecció d'aquesta troballa és tan senzilla, segons Saura, com "evitar que hi hagi pertorbació humana". Això vol dir que "quant menys humans els visitem millor, que hem de controlar que no hi hagi abocaments, que no ho trepitgin els ramats; coses que no hi han estat fins ara i que hem pogut comprovar que li ha anat bé".

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?