Sociedad

Barcelona i la seva àrea entren dilluns en la fase 1 i Tarragona, Ebre i Pirineus, en la 2

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que la decisió s'ha pres després d'analitzar els indicadors favorables de l'evolució de l'epidèmia, i d'acord amb les autoritats sanitàries de Catalunya

Un treballador d'un restaurant de la Rambla Catalunya prepara la terrassa de l'establiment / Marta Pérez EFE

Barcelona

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que Barcelona i la seva àrea metropolitana progressaran a fase 1 dilluns que ve, mentre que les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran avançaran a la fase 2 de la desescalada.

Illa ha informat que la decisió s'ha pres després d'analitzar els indicadors favorables de l'evolució de l'epidèmia, i d'acord amb les autoritats sanitàries de Catalunya.

Les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central continuaran una setmana més en fase 1.

Amb aquestes mesures, tots els comerços de fins a 400 metres quadrats podran obrir a tot Catalunya i totes les terrasses de bars i restaurants podran tornar a servir als seus clients, amb un aforament màxim del 50% en els territoris que estan en la fase 1 i, per als que entrin en fase 2, podran començar a servir menjars al seu interior, amb un màxim d'aforament del 40% del local.

També a partir de dilluns els habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona podran celebrar reunions de fins a deu persones als domicilis, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat, i començaran a funcionar els hotels, però sense les seves zones comunes.

Per al Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran el canvi a fase 2 permetrà estrenar la temporada de bany a platges i piscines.

També en la fase 2 desapareixen les franges horàries d'activitats i passejades i només es conserven les reservades per a col·lectius vulnerables, com les persones de més de 70 anys i les persones dependents.

L'alleujament de mesures de confinament en cada fase és, en resum, la següent:

TERRITORIS EN FASE 1 (Barcelona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Girona, Lleida i Catalunya Central)

- Obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia. Quan tinguin una superfície útil superior, es pugui acotar l'espai que es reobre al públic ajustant-se a aquest llindar.

- Els comerços poden celebrar rebaixes.

- Estan permeses la caça i la pesca esportiva i recreativa.

- Reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectant les normes d'higiene relativa al rentat de mans i "etiqueta respiratòria".

- Ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d'un mateix domicili.

- Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat.

- Vetlles per a un nombre limitat de familiars en instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l'aire lliure o deu en espais tancats. Podran assistir als enterraments o al comiat per a la cremació quinze persones.

- Mercats a l'aire lliure a la via pública. Limitació inicial a l 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l'aforament.

- Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l'entrada fins a un terç de la seva capacitat.

- Obertura d'hotels sense ús de les zones comunes.

- Les biblioteques oferiran el servei de préstec, també la lectura amb limitació d'aforament.

- En l'àmbit cultural, estaran permesos els actes amb límits d'assistència.

- Els museus obriran les portes per permetre un terç de l'entrada màxima i amb control d'aglomeracions en sales.

- Obertura de concessionaris de cotxes amb cita prèvia.

- Turisme actiu i de natura per a grups limitats de persones.

- Esport no professional: en instal·lacions esportives a l'aire lliure sense públic, només per practicar esports en què no hi hagi contacte com atletisme o tennis. En els centres esportius, activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.

- Esport professional: obertura de centres d'alt rendiment amb mesures d'higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mig en lligues professionals.

TERRITORIS EN FASE 2 (Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu-Aran

- Bars i restaurants comencen a servir menjar als seus locals, amb un màxim del 40% de l'aforament i mantenint 2 metres de seguretat entre taules. Les discoteques i bars d'oci nocturn romandran tancats.

- Obren els centres comercials, amb un aforament màxim del 30% per a les seves zones comuns (que només es poden utilitzar per al trànsit) i del 40% per als locals comercials. Les zones infantils i ludoteques romandran tancades.

- S'amplia l'aforament de les botigues al 40%.

- Visites a habitatges tutelats i centres residencials de persones amb discapacitat. Caldrà concertar la visita, que estarà limitada a un familiar per resident i requerirà l'ús d'equips de protecció.

- Visites a residències de gent gran en casos excepcionals com el final de la vida o l'alleujament de descompensació neurocognitiva de el resident.

Aquestes visites no podran produir-se si hi ha casos de Covid-19 o algun resident en quarantena.

- Fins a 25 persones podran assistir a un enterrament o cerimònia de cremació. En el cas de les sales de vetlla, 25 persones en espais a l'aire lliure o 15 persones en espais tancats.

- S'amplia l'aforament dels llocs de culte al 50%.

- Es permeten els casaments en tot tipus d'instal·lacions, sempre que no se superi el cinquanta per cent del seu aforament, i en tot cas un màxim de cent persones en espais a l'aire lliure o de cinquanta persones en espais tancats. Caldrà mantenir la distància social, la higiene de mans i l'etiqueta respiratòria.

- Poden obrir les sales d'exposicions, amb la limitació d'un terç de l'aforament.

- Reobertura de cinemes, teatres i auditoris, amb butaques preassignades i un terç de l'aforament. Altres locals en què se celebrin actes o espectacles culturals imposaran un límit de 50 persones si són tancats i de 400 si són a l'aire lliure.

- Comença a permetre's la visita a monuments, també amb el límit del 30% de l'aforament.

- Obren les piscines recreatives, amb condicions per mantenir-les que estiguin lliures de microorganismes patògens i de substàncies que puguin afectar negativament la salut de l'usuari. Aforament màxim del 30%, establiment d'horaris per torns, cita prèvia requerida i 2 metres de distància de seguretat entre banyistes.

- Obertura de piscines esportives, tant a l'aire lliure com cobertes, amb un terç de l'aforament, cita prèvia i un únic esportista per carrer.

- Es podrà realitzar activitat física no professional a qualsevol hora, excepte en les franges de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, destinades a persones de més de 70 anys.

- Entrenaments bàsics i individuals d'esportistes de lligues no professionals, entrenaments totals de les professionals (per torns i al 50% de la capacitat de la instal·lació).

- Es reprendrà la competició esportiva professional sempre que l'evolució de la situació sanitària ho permeti, sense públic i a porta tancada, si bé podran accedir els mitjans de comunicació per la seva retransmissió.

- Obertura de les instal·lacions esportives cobertes per a la realització d'activitats esportives, amb cita prèvia i al 30% de la seva capacitat.

- Es pot anar a la platja, on es podran realitzar activitats esportives, professionals o de recreació de manera individual i sense contacte físic.

- Obertura de les residències per a investigadors.

- Obertura al públic de zones comuns d'hotels, però només estarà permès un terç l'aforament.

- Les biblioteques permetran l'ús de les seves sales amb un terç de la seva capacitat màxima.

- S'amplien a vint persones dels grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de natura.

- Es permet la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències, amb un màxim de 50 assistents.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00