Sociedad
DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

Andorra vol produir el 50% de la seva energia elèctrica al 2050

El 75% d'aquesta ha de ser per fonts renovables com l'hidràulica, la solar, l'eòlica, la geotèrmia i la biomassa

Planta solar a l'Aldosa, a la Massana. / Arxiu ANA

Andorra la Vella

Andorra vol produir el 50% de la seva pròpia energia elèctrica al 2050. El 75% d'aquesta, a més, ha de ser per fonts renovables com l'hidràulica, la solar, l’eòlica, la geotèrmia i la biomassa. Per arribar a aquest objectiu, el ministeri de Medi Ambient i FEDA han decidit donar un impuls a la producció i l'autoconsum.

Per fer-ho possible, el departament que encapçala Sílvia Calvó acaba d'aprovar el Reglament de la generació d'energia elèctrica que té per objectiu impulsar i facilitar de manera decidida la producció i l’autoconsum d’energia provinent de fonts renovables.

El text normatiu, derivat de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), té com a principal novetat l’increment del límit de potència de les instal·lacions de producció elèctrica que passen de 500 kW a un màxim de 2.000 kW el què permet crear un nou sector econòmic.

Actualment al país hi ha una instal·lació hidroelèctrica i 55 instal·lacions fotovoltàiques. Amb el nou reglament, es pretén incrementar la presència d'aquestes infraestructures.

I això serà possible perquè des d'ara es permet l'autoconsum d'aquestes energies, total o parcialment, i injectar a la xarxa l'excedent cosa que fins ara no s'autoritzava.

A més, es permetrà la instal·lació de plaques fotovoltàiques als camps i no només en teulats o edificis.

La producció no té la consideració d’activitat econòmica quan el productor sigui propietari o titular d’un dret de superfície o del sòl en què s’ubiquen aquestes instal·lacions i la potència sigui inferior o igual a 500 kW.

Els particulars que vulguin impulsar energies renovables es poden beneficiar també de les ajudes del programa Renova. Així, es pot demanar fins a un 40% de subvenció i fins a un 100% d’aval per a la instal·lació d’equips d’aprofitament d’energia solar i per fer front als honoraris tècnics derivats del projecte i execució de l’obra.

A més el reglament permet simplificar el procés administratiu per poder instal·lar plaques fotovoltàiques.

La voluntat és que al 2030 es multipliqui per 2 la producció interna d'energia i reduir la importanció d'electricitat que actualment representa 30 milions d'euros anuals d'inversió.

Així mateix, l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) ha posat a disposició dels usuaris una eina que permet l’avaluació preliminar del potencial solar de les cobertes dels edificis d’Andorra.

Aquesta aplicació permet conèixer l’ordre de magnitud de la possible potència instal·lada, la producció potencial, el rendiment econòmic de la instal·lació i, si escau, les ajudes públiques del Govern que pot rebre.

Actualment, l’aplicació es troba disponible per les parròquies d’Ordino, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria i s’ampliarà properament per a la resta de poblacions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00